Kategorie

Na studencką kieszeń

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Polacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pierogi ruskie, ryba po grecku, karp po żydowsku, pieczeń rzymska, a fasolka… po bretońsku. Fasolka goszcząca na polskich stołach (i w barach) jest naszym daniem narodowym z którego możemy być…

Czytaj dalej
Gulasz ze schabu

Gulasz ze schabu

Gulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków….

Czytaj dalej
Placki z kaszy grycznej w sosie pieczarkowym

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Wiem, że nie każdy przepada za kaszą gryczaną, ale mam nadzieję, że poniższe chrupiące placuszki w aromatycznym sosie odczarują tę niechęć. Kasza gryczana, słodka cebula,…

Czytaj dalej
Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie z dzieciństwa. Do dziś dziwię się jak ze zwykłych, tartych ziemniaków może wyjść coś tak smacznego. Najlepsze robi oczywiście mama i babcia. Idealne placki są złote, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nie nasiąknięte tłuszczem…

Czytaj dalej
Sałatka z paluszków krabowych

Szybka sałatka z paluszków krabowych

Sałatka z paluszków krabowych (zwana u nas potocznie sałatką krabową – mimo, że z krabami ma mało wspólnego) jest przygotowywana w naszej rodzinie od bardzo wielu lat. Jej największą zaletą jest niezwykła prostota – sałatka zawiera tylko trzy główne składniki….

Czytaj dalej
Szybkie puddingi z nutellą

Ekspresowe puddingi z nutellą

Ten kto stale odwiedza bloga wie, że mam słabość do ciastek z płynną czekoladą w środku. Dziś kolejna ich odsłona – tym razem super szybko, super prosto, z super prostych składników. Nie trzeba rozpuszczać czekolady, ani masła – bo ich…

Czytaj dalej
Spaghetti z pieczarkami

Spaghetti z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i…

Czytaj dalej
Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku to danie wyjątkowo proste i szybkie. Na studiach taki ryż  królował u mnie parę razy w miesiącu i nigdy się nam nie znudził. Możemy użyć w nim bardzo wielu różnych składników – dzięki temu za każdym…

Czytaj dalej
Kotlety mielone z jajek - kryzysowe

Kryzysowe kotlety mielone z jajek

Danie z niezwykle prostych składników, do tego tanie i sycące. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne…

Czytaj dalej
Naleśniki idealne - przepis podstawowy

Idealne naleśniki – przepis podstawowy

Chyba nie znam nikogo kto nie lubiłby naleśników. Ukochane danie dzieci i świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. W mojej rodzinie najlepszy przepis na naleśniki ma babcia – podpytałam o jej tajemnice. Najważniejsza to dodanie do naleśników…

Czytaj dalej
Jajko w toście

Jajko w toście – czyli śniadaniowe muffiny

Ciekawym zastosowaniem formy na muffinki jest jej wykorzystanie do śniadań. Jest to szczególnie wygodne, gdy śniadanie musimy przygotować dla większej ilości osób – wtedy wystarczy tylko wypełnić wszystkie otwory zawartością i czekać na upieczenie. Jajka w tostach to raczej pomysł, a…

Czytaj dalej
Błyskawiczna pizza

Błyskawiczna pizza w 15 minut

Pizza doskonale sprawdza się nie tylko na domowy obiad, ale także na wszelkie imprezy takie jak parapetówka, sylwester czy kinderbal. Moja ulubiona to pizza klasyczna, jednak gdy nie mamy czasu i ochoty czekać na wyrastanie ciasta, warto skorzystać z poniższego…

Czytaj dalej
Zamknij