Kategorie

Na studencką kieszeń

Pasta z tuńczyka i jajek

Pasta z tuńczyka i jajek

Pasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej chwili. Powstała przez przypadek, gdy miałam ochotę na pastę z makreli, a do dyspozycji…

Czytaj dalej
Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi…

Czytaj dalej
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i…

Czytaj dalej
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad…

Czytaj dalej
Sernik z serków homogenizowanych (bez pieczenia)

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Jako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w…

Czytaj dalej
Budyń truskawkowy z kardamonem

Budyń truskawkowy z kardamonem

Budyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki,…

Czytaj dalej
Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Jeśli rosół na obiad to za mało, polecam zrobić bardzo tanie i proste marchewkowe kopytka. Z resztek rosołu przygotujemy ziołowy sos – ja miałam akurat pięknie pachnący tymianek, ale świetnie też będzie pasował świeży rozmaryn czy delikatny koperek. Kopytka to…

Czytaj dalej
Ziołowe tortille

Ziołowe tortille

Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je jeść samodzielnie – maczane w salsie lub sosie, ale najsmaczniejsze są zawijane z różnymi nadzieniami. Niezawodne połączenie to zawinięty w tortillę kurczak z sałatą i…

Czytaj dalej
Daktylowiec - ciasto wegańskie

Daktylowiec

Daktylowiec to bardzo proste ciasto wegańskie. Jestem przekonana, że się w nim zakochacie. Jest wręcz wyjątkowo wilgotne i puszyste, mimo że nie zawiera jajek, masła czy mleka. Daktyle w większości rozpuszczają się w trakcie gotowania, przez co ciasto ma bardzo…

Czytaj dalej
Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Jest ona wielokrotnie sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna. Składniki są łatwo i wszędzie dostępne. Świetnie nadaje się na przyjęcia (na Święta, urodziny, imieniny czy Sylwestra), ponieważ dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole….

Czytaj dalej
Baba ziemniaczana z cukinią

Baba ziemniaczana z cukinią

Baba ziemniaczana lub kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, tarciuch, bugaj czy nagus – jak zwał, tak zwał. Kaloryczna, ale pyszna – jako dziecko zaliczałam babkę do ulubionych potraw. W moim rodzinnym domu do dziś jest robiona tradycyjnie – z dużą ilością…

Czytaj dalej
Domowy makaron z aromatycznymi okruchami

Domowy makaron z aromatycznymi okruchami

Ostatnio namnożyło się „kulinarnych świąt”. Na przykład dziś, 25 października obchodzony jest Dzień Makaronu. Wiem, że większość ludzi nie przykłada żadnego znaczenia dla tych dat, jednak zbliża się weekend i uznałam, że fajnie będzie przedstawić Wam zalety przygotowywania domowego makaronu….

Czytaj dalej
Zamknij