Kryzysowe kotlety mielone z jajek

Kotlety mielone z jajek - kryzysoweDanie z niezwykle prostych składników, do tego tanie i sycące. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne mielone. Możemy je przyrządzić z samych jajek, jak również dodać inne składniki, które całkowicie zmienią smak i charakter potrawy. Idealne, gdy “nic” nie mamy w lodówce. To także propozycja na wielkanocny stół – wszak królują wtedy wszelkie dania jajeczne. Ja użyłam jajek białych, od kur zielononóżek – mają dużo mniejszą zawartość cholesterolu – a to istotne, bo całą Wielkanoc będziemy żywić się właśnie jajkami.

Składniki:

  • 8 jajek (6 ugotowanych i 2 surowe)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką)
  • 3-4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • dodatki urozmaicające smak kotletów (opcjonalne): pieczarki marynowane lub smażone, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka świeża lub marynowana, pomidory suszone, chrzan, musztarda

Gotujemy sześć jajek na twardo. Płuczemy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy również wrzucić do malaksera i miksować bardzo krótko). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż zacznie brązowieć. Do jajek dodajemy pokrojony szczypiorek, usmażoną cebulę, starty na tarce żółty ser, bułkę tartą (lub kaszę) i wbijamy dwa surowe jajka. Możemy również dodać dowolny dodatek, który wymieniłam (ja dodałam łyżkę chrzanu). Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy – tak jak tradycyjne kotlety. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety z jajek możemy podawać je z dowolnym sosem, warzywami lub surówką.

Kotlety mielone z jajek - kryzysowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Kryzysowe kotlety mielone z jajek

  1. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam kotlety z jajek. Dzięki za przypomnienie, bo u mnie coś ostatnio dawno ich nie było 🙂

  2. No nie wiem czy takie kryzysowe, ja bym z chęcią schrupała. skórka fajnie opieczona.

  3. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    Dzisiaj postnie, więc bezmięsny obiad z jajek jak najbardziej 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Doskonałe na Wielki Piątek. Uwielbiam te kotlety, dawno nie robiłam!

  5. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    moja zmora dzieciństwa! nienawidziłam ich na równi z rybnymi:P ale teraz po latach chce dać im szansę i opornie przez rok się do nich zbieram:P

  6. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    A ja tam lubię takie kryzysowe dania nawet wtedy, gdy w lodówce jest trochę więcej niż nic 🙂 Świetna propozycja na Wielkanoc 🙂 Pycha!

  7. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Ślicznie wszystko podajesz. 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Lubię takie kotleciki. Ale nie wiem, czy one kryzysowe, bo jaja bio drogie 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dlatego w jaja staram się zaopatrzać na wsi – są tańsze, żółciutkie i dużo smaczniejsze niż “eko” z supermarketu 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Mogłabym je jeść i jeść i nie przestawać 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Iw napisał/a:

    Pomysł na jutrzejszy obiadek:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Przepysznie wyglądają, doskonałe w menu wielkanocnym ! Radosnych i zdrowych Swiąt !!! 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    fajne ;)) kiedyś robilam podobne i pamietam ze mi smakowaly

    Radosnych i smacznych świąt dla Ciebie i Twojej rodziny

  13. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo smakowite…. :)! Natalio dla Ciebie i Twojej Rodziny życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam!

  14. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę… 🙂

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

  15. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJECZKA

  16. Natalia - Poezja Smaku B.KLIMOWICZ napisał/a:

    NAJWYŻSZY CZAS ŻE KTOŚ Z MŁODSZEGO POKOLENIA PRZYPOMNIAŁ O DOBRYM ŻARCIU Z BARÓW MLECZNYCH W CZASACH PRL.BARDZO SMACZNE BYŁY,JUTRO PRÓBA GENERALNA W MOJEJ KUCHNI,ZOBACZYMY CZY TEŻ TAK SMACZNE BĘDĄ?

  17. Natalia - Poezja Smaku Klaudiaa napisał/a:

    Mniam, mniam… Dzisiaj robię na obiadek 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Owsik1 napisał/a:

    Bardzo dobre są również z jajek startych na tarce na grubych oczkach. Ja robię do nich sos grzybowy. Są pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)