Sałatka z paluszków krabowychSałatka z paluszków krabowych (zwana u nas potocznie sałatką krabową – mimo, że z krabami ma mało wspólnego) jest przygotowywana w naszej rodzinie od bardzo wielu lat. Jej największą zaletą jest niezwykła prostota – sałatka zawiera tylko trzy główne składniki. Dzięki temu przygotowuje się ją błyskawicznie. Świetnie sprawdza się podczas przyjęć ogrodowych i grillów, gdy jest zbyt gorąco na wymyślne potrawy. Obowiązkowa pozycja w sezonie na rzodkiewkę.

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 1 pęczek świeżej rzodkiewki
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Rzodkiewki myjemy, odcinamy zielone części i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do naczynia i posypujemy solą, aby puściły soki. Odstawiamy na 10 minut. Paluszki krabowe kroimy na ok. 1 cm kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Paluszki i szczypior dodajemy do rzodkiewek. Dodajemy łyżkę majonezu (który stworzy sos wraz z sokiem rzodkiewki), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe. Sałatkę z paluszków krabowych przechowujemy w lodówce.

 Sałatka z paluszków krabowych

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych