Babka majonezowa to hit zarówno przed laty, jak i teraz. Robi się ją prosto i błyskawicznie. To ciasto, które sprawdzi się zarówno jako codzienny smakołyk do herbaty czy jako baba na uroczystą Wielkanoc. Nietypowy dodatek majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto jest pulchne. Oczywiście majonezu nie czuć w cieście (wszak to głównie olej i żółtka!). Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest bardziej wilgotna – na drugi dzień baba nie wysycha i jest równie dobra, jak po upieczeniu.
Babka majonezowa:
- 6 średnich lub dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 czubata szklanka majonezu (270 ml)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa, lukier lub cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). Jajka przelewamy wrzątkiem przez kilka sekund. Rozbijamy do miski i ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy, aż się połączy. Wsypujemy małymi porcjami obie mąki i proszek. Miksujemy do połączenia.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (ciasto sporo urośnie). Przelewamy około 2/3 ciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową i czekoladowymi jajeczkami w pastelowych skorupkach.
pieknie udekorowana 😉
W tym roku po raz pierwszy upiekłam babkę majonezową i jestem zachwycona. Rzeczywiście jest wilgotna, pulchna i przepyszna. Powiedziałabym, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂
Ale świątecznie się zrobiło! Ja jeszcze nie mam zaplanowanego jadłospisu, wiem że na pewno będzie żurek z Twojego przepisu, jest boski.
wiele słyszałam o tej babce, muszę ją kiedyś zrobić 🙂
A takie cudo udało mi się przygotować dla Żony 🙂
Nigdy nie piekłam majonezowej 🙂
Ciekawe połączenie, nie jadłam jeszcze babki z majonezem, chyba wypróbuje na te święta.
Polecam jest pyszna!
Znakomity przepis – naprawdę z każdym dniem babka stawała się coraz smaczniejsza i delikatniejsza. Brawo!
świetna wilgotna polecam ja dałam 4 łyżki majonezu i piekłam bez termoobiegu