excerpt thumb

Google+

Mięsa - Poezja smaku

Mięsa

You are viewing Search Results for the next criteria.
[Quote: ] | [Author: ] | [Category: Mięsa]
20 items found
Search results
  • Ryba
    Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego.
  • Ryba
    Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody.
  • Wątróbka
    Wątróbka będzie smaczniejsza i bardziej delikatna, gdy przed smażeniem włożymy ją na 2 godziny do soku pomidorowego.
  • Kurczak
    Pieczony kurczak lub kaczka będą miały apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli przed zakończeniem pieczenia polejemy je śmietaną wymieszaną ze sproszkowaną, czerwoną papryką i jeszcze raz na krótko wstawimy do piekarnika.
  • Mięso
    Mięso będzie smaczniejsze, jeśli przed smażeniem wymoczymy je w mleku.
  • Ryba
    Filety z dorsza, morszczuka lub mintaja stracą swój przykry zapach, gdy skropimy je sokiem z cytryny,a przed smażeniem włożymy je na godzinę do mleka rozcieńczonego wodą.
  • Wątróbka
    Wątróbkę smażymy po 3 minuty z każdej strony - jest wtedy miękka i soczysta. Sól dodajemy po usmażeniu.
  • Ryba
    Śledzie będą o wiele delikatniejsze jeśli będziemy moczyć je w mleku, zamiast w wodzie.
  • Szynka
    Szynka długo zachowa świeżość, gdy przekrojoną stronę posmarujemy masłem, margaryną lub smalcem.
  • Ryba
    Zapachu ryb, który pozostał na rękach lub desce do krojenia, można się pozbyć za pomocą soku z cytryny lub wody z octem.
  • Ryba
    Łuski szybciej zejdą, jeśli najpierw zamoczymy rybę w gorącej wodzie.
  • Mięso
    Nawet najtwardsze mięso zmięknie podczas gotowania, jeśli dodamy do wody łyżkę wódki.
  • Kurczak
    Mięso z kurczaka będzie bardziej miękkie jeśli przed smażeniem zamarynujemy je w przez 30 minut w jogurcie naturalnym lub maślance.
  • Ryba
    Łuski z ryby będą łatwiej się skrobać, jeśli posmarujemy je octem.
  • Mięso
    Kotlety mielone nie będą wchłaniać tłuszczu, jeśli do mięsa dodamy kawałek startego ziemniaka.
  • Śledź
    Śledzie będą o wiele delikatniejsze jeśli będziemy moczyć je w mleku, zamiast w wodzie.
  • Ryba
    Ryby zawierające dużo ości, warto ponacinać przed smażeniem ? wtedy najmniejsze ości stopią się pod wpływem temperatury.
  • Ryba
    Zapach gotującej się ryby zneutralizuje łyżka mleka dodana do gotowania.
  • Mięso
    Pieczeń w czasie pieczenia należy zawsze podlewać zawsze gorącą, a nie zimną wodą (lub bulionem) - dzięki temu będzie miękka
  • Wołowina
    Mięsa wołowego nigdy nie należy kroić bezpośrednio po upieczeniu. Należy nakryć je folią i odczekać 10 minut. Plastry tniemy zawsze w poprzek włókien