Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud

DavidWiosna budzi nas do życia i kusi lekkimi smakami

Gdy wiosna rozgości się u nas na dobre, to nie tylko lżej się ubieramy, ale także zaczynamy lżej jeść. To czas sezonowych warzyw i kolorowych, zdrowych posiłków. Gdy robi się coraz cieplej, sami z siebie wcale nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. W kuchni w końcu mamy szeroki wybór nowalijek i możemy szaleć ze smakami i połączeniami. Ja po zimie wprost nie mogłam doczekać się chrupiących, świeżych warzyw. Choć obecnie wszystko dostępne jest cały rok, to świeże warzywa, które wyrosły na słońcu, smakują zupełnie inaczej.

Marka Almette, inspirując się wiosenną porą, przygotowała dla nas dwa, całkiem nowe, wyjątkowe smaki kremowych serków: Almette z  rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Jasnoróżowa, krucha i delikatna rzodkiewka z aksamitnym twarożkiem to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Na pewno wielu z Was kojarzy się z domowym, babcinym twarogiem. Serki nie zawierają sztucznych dodatków (są bez zagęstników, barwników i konserwantów), dlatego dobrze pasują nie tylko do kanapek, ale też śmiało można używać ich do gotowania. Ja z kremowych serków korzystam nagminnie do makaronów i sosów, czy jako nadzienie do rolady szpinakowej. Często zdarza mi się wykorzystywać je także jako farsz do mięsnych pieczeni. Teraz z okazji premiery nowych smaków mam okazję zainspirować Was jeszcze całkiem innym ich wykorzystaniem.

David Gaboriaud – ambasador marki Almette – przygotował cztery bardzo smakowite przepisy z wykorzystaniem nowych serków twarogowych. Będziecie zaskoczeni jak wiosenne smaki pomogą urozmaicić proste dania. Pod spodem prezentuję to, co ugotował David, wraz z przepisami. Kolorowa fritata aż prosi się, żeby przygotować ją na śniadanie!

David z kanapka

Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą: 

  • 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
  • 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
  • 2 łyżki posiekanej dymki,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz.

Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit.

Fritata

Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce:

  • 250 g mąki pszennej typu 450,
  • 125 ml mleka,
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 4 pieczarki brązowe (portobello),
  • kilka listków szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu białego.

Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir. Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!

Scones

Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami:

  • 4 kromki bagietki,
  • 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
  • 4 plastry wędzonego łososia,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 cytryna,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 ml octu z jabłek.

Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Rzodkiewkę pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.

Grzanki

Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi:

  • 1/2 selera,
  • 1/2 białej części pora,
  • 1 szalotka,
  • 80 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • woda lub bulion,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

Selerowe risotto

David Gaboriaud

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud

  1. Natalia - Poezja Smaku Wypieki Beaty napisał/a:

    Jaka fajna ta frittata – muszę koniecznie spróbować 🙂

  2. wspaniałe śniadaniowe propozycje na wiosnę! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)