Search results
- Zioła
Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche. - Cebula
Przekrojona połowa cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy masłem lub margaryną. - Warzywa
Zupa będzie smaczniejsza i aromatyczniejsza, jeśli warzywa (cebula, marchew itp.) lekko podsmażymy na maśle. - Koncentrat pomidorowy
Aby koncentrat pomidorowy w otwartej puszce uchronić przed pleśnią i psuciem się, należy posypać go drobną solą i zalać olejem lub roztopionym masłem. - Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty należy solić już po ugotowaniu się kapusty. Inaczej łatwo go przesolić. - Warzywa
Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C. - Warzywa
Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu. - Cebula
Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu. - Pomidory
Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry. - Warzywa
Ugotowanych warzyw nie należy przetrzymywać w wodzie, w której były gotowane, gdyż stają się wodniste i niesmaczne. W wywarze można przechowywać niezbyt długo tylko kalafior. - Ziemniaki
Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki. - Warzywa
Aby zachować smak warzywa należy czyścić i kroić bezpośrednio przed gotowaniem. - Warzywa
Dwie kostki cukru dodane do wody, w której gotują się warzywa, polepszają ich smak. - Cebula
Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw obtoczyć w mące i potem smażyć. - Ziemniaki
Aby ziemniaki przygotowywane "w mundurkach" nie rozgotowały się, należy dodać do wody więcej soli. - Fasola
Fasola gotuje się szybciej, gdy zalać ją zimną wodą i zaraz postawić na ogniu. Jak tylko się zagotuje należy podlać trochę zimnej wody. Powtórzyć 2-3 razy. Po 30-40 minutach fasola będzie gotowa. - Ser
Jeśli zwarzy się ser do sernika, należy miskę postawić na parze i ucierać. - Chleb
Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko. - Ser
Przed ucieraniem sera, tarkę trzeba posmarować oliwą lub olejem. Ser wówczas do niej nie przylega, a tarkę łatwi się myje. - Orzechy
Orzechy włoskie przeznaczone do ciasta można przed użyciem podpiec nieco w piekarniku. Zyskają na smaku i aromacie, a skorupka łatwo się złuszczy. - Żółtka
Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeżeli na kilka godzin przed pieczeniem (np: na noc) doda się żółtka utarte z odrobiną soli, a nakryte ciasto przechowa w chłodnym miejscu. - Ciasto
Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym. - Mąka
Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe. - Kawa
Kilka ziarenek świeżo upalonej na patelni kawy włożonych do lodówki lub kredensu usuwa przykre zapachy. - Owoce
Gdy owoce w kompocie zaczną opadać na dno, oznacza to, że słój nie jest hermetycznie zamknięty. Kompot należy wówczas przegotować, przelać do idealnie czystego słoika i powtórnie pasteryzować. - Rodzynki
Rodzynki nie "idą" na dno ciasta, jeśli zostaną uprzednio wymoczone w gorącej wodzie (lub winie), osuszone na ściereczce i obtoczone w mące. - Ciasto
Gdy ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, możemy nakryć je złożonym kawałkiem folii aluminiowej - Jajka
Aby jajka nie pękały podczas gotowania, należy dodać do wody nieco octu. - Buraki
Aby młode buraczki zachowały ładne zabarwienie - po kilku minutach gotowania dodaj kwasu cytrynowego. - Ryż
Ryż zachowa swój biały kolor, jeśli do wody, w której będziemy go gotować, dodamy kilka kropel octu lub soku z cytryny. - Sernik
Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika. - Ryba
Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu lub usmażeniu, posól ją tuż przed przyrządzeniem. Inaczej sól "wyssie" dużo wody. - Czekoloda
Wiórki czekoladowe do ozdobienia ciast, tortów i deserów będą gotowe błyskawicznie, jeśli czekoladę w kawałku, oskrobiesz obieraczką do warzyw. Przedtem włóż czekoladę na godzinę do lodówki, gdyż twardszą jest łatwiej skrobać. - Kawa
Smak kawy poprawia dodanie do niej (przed zalaniem wodą) szczypty soli lub kakao. - Mięso
Nawet najtwardsze mięso zmięknie podczas gotowania, jeśli dodamy do wody łyżkę wódki. - Ziemniaki
Jeśli chcesz szybko upiec ziemniaki, podgotuj je przez ok. 5 minut przed wstawieniem do piekarnika. Pieczenie można wówczas skrócić do 15 minut. - Jajka
Dodanie kilku kropli oliwy do jajka przy panierowaniu sprawia, że tarta bułka znacznie lepiej się trzyma. - Ryba
Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy przycisnąć ją palcem. Jeżeli mięso nie jest elastyczne i ślad palca pozostanie, to znak, że lepiej na obiad przygotować coś innego. - Ser
Pleśnieniu białego sera zapobiegniemy przechowując go w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży. - Zioła
Myszy nie znoszą zapachu mięty i wrotycza. Świeże zioła rozłożone w spiżarni czy piwnicy odstraszą je, podobnie jak przypalona kostka cukru.