Kategorie

Zupy

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Dostałam od babci siatkę pieczarek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać i przypomniałam sobie, że dawno nie było uwielbianej przez nas zupy pieczarkowej. Jest bardzo aromatyczna i sycąca. Nie powala wyglądem, ale nadrabia smakiem. A właśnie smaku dodaje jej niezwykły dodatek……

Czytaj dalej
Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem

Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem

Zupy kremy można kochać lub nienawidzić. Są gęste i sycące. Zupa krem z zielonego groszku to klasyk. Zazwyczaj łączy się ją z orzeźwiającą miętą lub słonym boczkiem. Ten przepis łączy oba podejścia. Część boczku jest wmiksowana w zupę co nadaje…

Czytaj dalej
Żurek na zakwasie

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna, staropolska zupa. Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce. Ubóstwiam jego lekko kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Najczęściej jemy go w okolicach Wielkanocy, ale ja podaję go nie tylko od święta. Często żurek stanowi u mnie…

Czytaj dalej
Pierożki z resztek po rosole

Pomysł na mięso po rosole – mini pierożki

Przygotowujemy wspaniały rosół – każda gospodyni robi go inaczej, ale najlepszy jest gdy użyjemy co najmniej dwóch rodzajów mięs (ja używam kurczaka i antrykotu wołowego). Ale co zrobić z gotowanym mięsem i warzywami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, zawsze można wyczarować…

Czytaj dalej
Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)

Amerykańska zupa kukurydziana z chili

Mając w lodówce domowy rosół postanowiłam przyrządzić ulubioną zupę mojego Marka. Kukurydziana zupa krem o słodko-ostrym smaku to danie nie tylko wyjątkowo proste i szybkie, ale i dość tanie w przyrządzeniu. Nie przepadam za samą kukurydzą, jednak aromatyczny smak kukurydzianki…

Czytaj dalej
Strogonow

Boeuf strogonow

To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i prosta odmiana – dla zapracowanych, którzy nie mają czasu przyrządzić wywaru. Może nie najzdrowsza, bo na pół-produktach, ale bardzo ją lubię. Mięciutka wołowinka, papryka, pieczarki – wszystko razem jest…

Czytaj dalej
Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa z paluchami i prażoną marchewką

Cudownie rozgrzewająca zupa marchewkowa o konsystencji kremu z aromatem rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Jako dodatek – chrupiące prażynki z marchewki i puszyste paluchy z ciasta francuskiego. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 kg marchewek 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1…

Czytaj dalej

Prosta, francuska zupa cebulowa… w chlebie!

Pierwszy raz zupę cebulową jadłam w restauracji. Spodziewałam się ostrości i zdecydowanego smaku. Byłam mile zaskoczona po spróbowaniu – cebula okazała się przyjemnie słodka i łagodna. I ta chrupiąca grzanka z serem… Od tamtej pory zupa cebulowa często gości na…

Czytaj dalej

Chili con carne

Wszystkie gospodynie uwielbiają dania jednogarnkowe. Brudzimy w końcu tylko jedno naczynie 🙂 Dziś prezentuję przepis na jednogarnkowe, meksykańskie Chili con Carne, danie które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dlaczego? Po pierwsze łatwo się je robi. Po drugie można nakarmić nim…

Czytaj dalej
Zamknij