Zupa z młodej kapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej.
Składniki:
- 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki)
- około 5 szklanek bulionu warzywnego
- 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 młode marchewki
- 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa)
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 dużego pęczka koperku
- ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli (najlepiej do smaku)
- ok. 1 łyżeczka cukru
- ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- duża szczypta mielonego pieprzu
Z kapusty obrywamy dwie-trzy warstwy zewnętrznych liści oraz wycinamy głąb. Kroimy w drobne paseczki i delikatnie solimy. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka.
PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona, ale zupy miałam nie dawać na bloga, a jak już się zdecydowałam, to nie chciała współpracować – wylała się i już przeszła mi ochota na robienie jej więcej fotografii 😉
Zupa, jaką lubię. Właśnie taka delikatna. A dodanie kabanosów to dobry pomysł 🙂
świetna zupka 🙂 poznałam ją dopiero blogując:)
Świetna zupa, podoba mi się to połączenie – wypróbuję je w przyszłości 🙂
Pozdrawiam
Bardzo lubię 🙂 już gotowałam w tym sezonie!
Nigdy nie robiłam takiej zupy. Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem. Z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam!
Jedna z moich ulubionych zup! Kabanosy? Ukradam pomysł 😉
Mmmm, pyszna zupka 🙂 Taka wiosenna 🙂
Fajna ta zupka pozdrawiamy 🙂
Podoba mi się wersja z kabanosami…
Po prostu uwielbiam taką zupę 🙂
U mnie dzisiaj był podobny obiad 🙂 Bardzo lubię młodą kapustę, na następny dzień takie potrawy są jeszcze smaczniejsze :))
O tak to chyba najlepsza zupa i rzeczywiście w sezonie zawsze smakuje najlepiej. Pięknie podana 🙂
Zupy z młodej kapusty jeszcze nie robiłam, ale może dlatego, że nie jestem jej fanką. Może jednak ją zrobię, bo tak ładnie wygląda na zdjęciach 🙂
Moja mama kiedyś robiła taką, jest pyszna.
Dziś może nie, ale idą chłodniejsze dni to chętnie skorzystam z Twojej propozycji 🙂
W domu jadamy podobną 🙂 Rzeczywiście jest bardzo smaczna!
Jadłabym:)))) JAkie kabanosy drobiowe polecacie??
Bez glutaminianu sodu w składzie 🙂
a gdzie takie znajdę? to te reklamowane bez konserwantów??
Zawsze trzeba czytać etykiety ze składem 🙂 Jeśli na stanowisku mięsnym jej nie ma, można poprosić sprzedawcę o jej pokazanie – ma obowiązek jej okazania
kania, tarczyniak z tych bardziej popularnych, chociaż mi bardziej smakuja te pierwsze. cenowo wychodzi chyba podobnie
zupka wygląda pysznie
smakowita !
Ojej jak ja bym zjadła takiej zupy, pychota!
to mozna dodac kabanosy piri piri albo pepperoni kani 😀 i dopiero doprawic. ostra zupka jest super smaczna jak dla mnie 😀