Dostałam od babci siatkę pieczarek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać i przypomniałam sobie, że dawno nie było uwielbianej przez nas zupy pieczarkowej. Jest bardzo aromatyczna i sycąca. Nie powala wyglądem, ale nadrabia smakiem. A właśnie smaku dodaje jej niezwykły dodatek… topiony serek. Zupy nie trzeba blendować – wystarczy drobno zetrzeć pieczarki na tarce – jeśli chcemy uzyskać konsystencję kremu możemy oczywiście to zrobić.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- ok. 50-70 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- makaron typu wstążki
- 200 g topionego serka o smaku śmietankowym
- 1-2 łyżki tymianku lub koperku – w zależności od preferencji (ja miałam akurat świeży tymianek, ale może być suszony)
- sól, pieprz
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (tej o grubszych oczkach). Solimy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oliwy wraz z pieczarkami przez ok. 5-7 minut – aż odparuje z nich woda. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przesmażone pieczarki (omijamy wytopioną wodę). Rozpuszczamy w zupie pokrojone na mniejsze części serki. Mieszamy do czasu, aż serki rozpuszczą się. Gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i tymiankiem (lub koperkiem). Jeśli zupa pieczarkowa jest podawana od razu – warto ugotować w niej makaron – co dodatkowo ją zagęści.
Wygląda bardzo fajnie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Chyba czas najwyższy. 🙂
Połączenie nietypowe, ale bardzo smaczne 🙂
Moja ulubiona zupa 😉
Świetny pomysł na szybkie danie. Na pewno wykorzystam w tym tygodniu
Polecam!
Równie dobrym dodatkiem są drobne pulpeciki dodawane w trakcie gotowania. Ja przepis z serkiem topionym stosuję już od pewnego czasu i szczerze nie wyobrażam sobie już pieczarkowej bez niego 🙂
Bardzo podoba mi się pomysł z pulpecikami
Uwielbiam dodatek topionego serka w zupach, sosach. Wczoraj gotowałam niemal identyczną 🙂
też dodaję serek topiony do pieczarek:) fajny posmak daje:D
Jak to nie powala wyglądem? Na Twoich zdjęciach wszystko dobrze wychodzi 🙂
Starałam się 🙂
Pychota, bardzo lubię zupę pieczarkową. 🙂
Przepyszna zupka, z chęcią bym zjadła !!!
Mmm moja ulubiona, uwielbiam zagęszczać ją serkami!
Jak to nie powala wyglądem… Jest meega apetyczna 🙂
Dziękuję 🙂
Mnie też się podoba. Nigdy nie dodawałam do pieczarkowej serka, więc wykorzystam ten pomysł z pewnością 😉
Muszę koniecznie spróbować bo bardzo apetycznie wygląda :)!
wlasnie ja robie zobaczymy czy taka dobra 😛
wyszla pyszna, tylko moje kostki rosolowe byly o smaku prowansalskim i dodalam jeszcze szczypiorek, ale polecam, naprawde dobra
Cieszę się, że nie zawiodła 🙂
….bardzo spodobal mi sie ten przepis i stronka tez jest bardzo ladnie i ciekawie prowadzona ,gratuluje ,podziwiam i dziekuje. Zupka juz „dochodzi” wiec ide juz zagladnac i zajadac .:)
Ta zupa jest przepyszna, bardzo grzybowa, a serki dodają jej „głębi” 😉 Łatwa w przygotowaniu, więc pewnie wyjdzie każdemu, pycha!
Cudowna – zrobiłam, nie namęczyłam się a najadła się cała rodzina 🙂
Pozdrawiam.
Dzisiaj i ja wypróbuję Twój przepis, ale zamiast makaronu dodam grzanki:)
Z serem topionym pieczarkowej jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję, dzięki za przepis
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo smaczna, wypróbowałam i polecam ☺