Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem

Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiemZupy kremy można kochać lub nienawidzić. Są gęste i sycące. Zupa krem z zielonego groszku to klasyk. Zazwyczaj łączy się ją z orzeźwiającą miętą lub słonym boczkiem. Ten przepis łączy oba podejścia. Część boczku jest wmiksowana w zupę co nadaje jej jeszcze ciekawszy smak i sprawia, że zupa spokojnie może być jedynym daniem obiadowym. Jej kolor zawsze pozytywnie mnie nastraja. Porcja dla 4 osób.

Składniki:

  • 400-500 g mrożonego zielonego groszku (nie z puszki)
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • sól
  • pieprz

Zielony groszek rozmrażamy przelewając go wrzącą wodą. Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Miętę opłukujemy, osuszamy i siekamy listki. Boczek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy boczek na chrupiąco bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy go z patelni, odkładamy na papierowy ręcznik, a na tłuszczu który się wytopił, szklimy posiekaną wcześniej cebulę. Do garnka wlewamy  bulion. Dodajemy do niego połowę boczku, przesmażoną cebulę i ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 3 min. Na końcu dodajemy posiekaną mięte i miksujemy za pomocą blendera. Zupę należy teraz ponownie zagotować oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy pozostałym boczkiem, ozdabiamy miętą i groszkiem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem lub grzankami czosnkowymi.

Przepis z drobnymi modyfikacjami ze strony kalejdoskop kulinarny , oryginał: czasopismo “Lisa” 10 (2011).

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam ją! Piękny kolor, sycący smak. Muszę zrobić, dawno jej u nas nie było 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    pięknie wygląda; od dawna noszę się z zamiarem jej zrobienia

  3. Natalia - Poezja Smaku KulinarnaJa napisał/a:

    Uwielbiam krem z groszku ale w życiu nie jadłam z miętą, brzmi zachęcająco! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ależ bym sobie zjadła takiej zupy… 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam zupę z zielonego groszku, szczególnie z miętą, a Twoje wersja wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko wprost spod koca 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Ja nigdy nie jadłam zupy z zielonego groszku, ale słyszałam o niej wiele dobrych opinii więc może w końcu spróbuję;)

  7. Natalia - Poezja Smaku 3 cytryny napisał/a:

    Bardzo pięknie wygląda ta zupa. Bardzo się cieszę, że zostało mi dużo zielonego groszku po ostatnim risotto.
    Będę tu wpadać od dziś regularnie.
    Pozdrawiam
    3cytryny

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Chociaż nie przepadam za zupami -kremami, to taka zielona bardzo do mnie przemawia.:)
    I jeszcze ta mięta. Myślę ,że to wspaniałe połączenie smaków.:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ja znowu bardzo lubię zupy kremy – zielona groszkowa to jedna z moich ulubionych (obok kukurydzianej i kremu z pieczonej papryki)

  9. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Tak zaiste kolor jest cudowny, zwłaszcza teraz, zimą, kiedy tych żywych kolorów tak bardzo nam brakuje, gdy wszystko jest szare i smutne. Jestem więc na tak 🙂

  10. Robiłam kiedyś krem z zielonego groszku 🙂 Z miętą musi smakować wybornie 😉

  11. Natalia - Poezja Smaku Magda K. napisał/a:

    uwielbiam zielony groszek i koniecznie muszę taką zupę zrobić 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wspaniałe kremowe zupy, szczególnie z zielonego groszku wysmienita. Pięknie podana z chrupiącym tostem !

  13. Natalia - Poezja Smaku Zoe napisał/a:

    Właśnie gotuję. Niech będzie smaczna, bo jak nie, to…

  14. Pingback: Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  15. Natalia - Poezja Smaku Karmnik Zdrowia napisał/a:

    ostatnio spróbowałam dodać do kremu z groszku właśnie mięte. Super połączenie !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)