Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiemZupy kremy można kochać lub nienawidzić. Są gęste i sycące. Zupa krem z zielonego groszku to klasyk. Zazwyczaj łączy się ją z orzeźwiającą miętą lub słonym boczkiem. Ten przepis łączy oba podejścia. Część boczku jest wmiksowana w zupę co nadaje jej jeszcze ciekawszy smak i sprawia, że zupa spokojnie może być jedynym daniem obiadowym. Jej kolor zawsze pozytywnie mnie nastraja. Porcja dla 4 osób.

Składniki:

  • 400-500 g mrożonego zielonego groszku (nie z puszki)
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • sól
  • pieprz

Zielony groszek rozmrażamy przelewając go wrzącą wodą. Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Miętę opłukujemy, osuszamy i siekamy listki. Boczek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy boczek na chrupiąco bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy go z patelni, odkładamy na papierowy ręcznik, a na tłuszczu który się wytopił, szklimy posiekaną wcześniej cebulę. Do garnka wlewamy  bulion. Dodajemy do niego połowę boczku, przesmażoną cebulę i ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 3 min. Na końcu dodajemy posiekaną mięte i miksujemy za pomocą blendera. Zupę należy teraz ponownie zagotować oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy pozostałym boczkiem, ozdabiamy miętą i groszkiem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem lub grzankami czosnkowymi.

Przepis z drobnymi modyfikacjami ze strony kalejdoskop kulinarny , oryginał: czasopismo “Lisa” 10 (2011).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych