Zupa krem z pieczonych pomidorówKoniec lata to czas pachnących i soczystych pomidorów. Przygotowana z nich zupa pomidorowa powinna zagościć teraz w każdym domu – o tej porze będzie po prostu najsmaczniejsza. Krem z pieczonych pomidorów to dla mnie ideał takiej sezonowej pomidorówki. Prosty do przyrządzenia, a jednocześnie urzekający swoim smakiem. Jego tajemnica tkwi w podpieczeniu warzyw w piekarniku – są wtedy wyraziste i słodkie – pyszne.

Składniki:

  • 5-6 dużych pomidorów
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka śmietanka – opcjonalnie

Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Obie cebule obieramy i także kroimy na połówki. Paprykę po umyciu pozbawiamy gniazda nasiennego z pestkami, a następnie kroimy również na dwie części. Wszystkie warzywa układamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (pomidory skórą do dołu, papryka skórą do góry). Między nimi układamy ząbki czosnku w łupinach (nieobrane). Całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja rozdrobniłam całe ziarna w moździerzu). Blachę wkładamy na niską półkę piekarnika nagrzanego do 190ºC na 45 minut. Po tym czasie warzywa odstawiamy do ostudzenia. Gdy przestaną parzyć, zdejmujemy skórkę z pomidorów, papryki i czosnku. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy bazylię i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze – możemy doprawić kleksem śmietanki. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!