Zupa krem z pieczonej papryki to danie, które bardzo lubię. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną i delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki.
Zupa krem z pieczonej papryki:
- 8 czerwonych papryk
- 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml)
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka bez pestek)
- świeża kolendra do posypania
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- jogurt naturalny lub słodka śmietanka
Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki skórą do góry i pieczemy przez ok. 30 minut w 210°C. Skórki powinny stać się czarne. Gorące papryki zamykamy w plastikowej torbie lub szklanym/plastikowym pojemniku na 15 minut. Zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Bulion zagotowujemy. Ścieramy do niego imbir i wyciskamy czosnek. Dodajemy sok z limonki. Wrzucamy papryki i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy harrisą lub chili (świeżą, suszoną, w płatkach – ilość wg uznania), kolendrą (ziarna należy rozetrzeć w moździerzu) oraz obficie solą i pieprzem. Gotową zupę ozdabiamy jogurtem lub śmietanką oraz świeżą kolendrą.
mniam! taką zupę mogę jesć codziennie!
Wygląda bardzo apetycznie. W czerwonych zupach kremach dotychczas ograniczałam się do pomidorki, jak widać, to błąd!
Bardzo lubię zupy kremy 🙂
Świetny, bardzo zdrowy i pożywny, a przy tym dietetyczny przepis na zupę! Na pewno wkrótce zrobię :)) Zapraszm do mnie, a w najnowszym wpisie „o sztuce prostoty” i najprostszy na świecie i zarazem najlepszy przepis na ciasto drożdżowe 😀 http://www.nellyyx.blogspot.com
od paru sezonów mam chęć na podobną zupę! muszę wreszcie zrobic
Wspaniała zupka, dawno nie jadłam, patrząc na te apetyczne zdjęcia strasznej ochoty na nią nabrałam 🙂
Uwielbiam krem z papryki 🙂 Niech no tylko cena papryki spadnie i będę gotować 😀
Szaleję na punkcie papryki, zwłaszcza pieczonej – niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego jeszcze wobec tego nie zrobiłam takiej zupy!? 😉
Pysznie! Smaka narobiłaś na taką zupę krem 🙂
Jadłam, zupa jest przepyszna!
Bardzo często robię, wszyscy uwielbiamy!
Pyszny krem 🙂
o tak obieranie skórek z papryki to i moja zmora.
To jedna z moich ulubionych zup. Milion lat jej nie jadłam, dziękuję za przypomnienie 🙂 Na dniach na pewno zrobię 🙂
Zupa świetna, zdecydowanie zaserwowałabym z tym pazurem:)
polecam też doprawić zupke serkiem mascarpone (zwłaszcza gdy dodamy za dużo chilli;)). Dziś przesadziłam z chilii w zupie kukurydzianej, doprawiłam mascarpone i rodzina oniemiała;)
A moja zupa wyszła gorzka wie ktoś dlaczego??
Może trafiła się gorzka papryka? Bardzo rzadko, ale to się zdarza – można trafić na gorzką paprykę, cukinię, dynię, ogórka 🙁