Zupa krem z białych szparagów z łososiemZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki)
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli
  • dodatkowo: koperek
  • dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo
  • dodatkowo: wędzony łosoś
  • dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy je na później) obieramy skórkę obieraczką do warzyw i odłamujemy końce (szparag sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami.

Zupa krem z białych szparagów z łososiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!