Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Najlepsze są te świeżo zebrane, niesamowicie pachnące… Nie mogę odżałować, że w tym roku, mimo urodzaju, nie miałam jeszcze okazji wybrać się do lasu. Na szczęście można liczyć na rodzinę i dary lasu dotarły do mnie, aż do stolicy. Miałam w planach makaron, jednak kurek było tak dużo, że postanowiłam przerobić je masowo. Padło na aromatyczną zupę krem z kurek. Niebo w gębie! Jest delikatna, zdrowa (przemyca się w niej dużo warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. W sam raz na posiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję kurki planuję już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? 🙂

Zupa krem z kurek:

  • 600-800 g kurek leśnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziel angielskich
  • ok. 4,5 – 5 szklanek wody
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30% + do podania
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: świeży rozmaryn / koperek, grzanki czosnkowe

Kurki przebieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części: seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę w półplasterki, a ziemniaki w małe kawałki (jak “na zupę”). W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, a gdy cebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez ok. 2 minuty i dodajemy pozostałe warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Mieszamy. Wlewamy ok. 4,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy sporą szczyptę soli i zagotowujemy.

Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy ziele oraz liście laurowe i blendujemy ręcznym blenderem. Dolewamy śmietankę i blendujemy ponownie. Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty, możemy dolać jeszcze ok. 0,5 szklanki wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i polewamy odrobiną śmietany. Zupę posypujemy świeżym, posiekanym rozmarynem. Idealnie smakuje z czosnkowymi grzankami z bagietki.

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Zupa krem z kurek

  1. pyszna zupka 🙂 ja w ten weekend również obrabiałam grzyby 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Ja uwielbiam wszystkie grzyby, Twoja zupka pierwsza klasa, zdjęcia cudowne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)