Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny jesienny kolor, wspaniałą konsystencję i smak, który zachwycił całą moją rodzinę. Na pewno polubią ją fani curry i mleczka kokosowego.Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Ja podałam ją z krewetkami – jeśli za nimi nie przepadacie to oczywiście zupa smakuje równie dobrze bez nich. Zupa dyniowa syci i rozgrzewa, więc z powodzeniem możemy potraktować ją jako danie główne.

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni*
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili (można zastąpić chili w proszku)
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ziaren kolendry (mielonych lub roztartych w moździerzu)
  • 1 łyżka masła
  • pestki dyni do dekoracji
  • opcjonalnie: krewetki
  • opcjonalnie kiełki
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju z dodatkiem łyżki masła w garnku do zupy. Gdy się zeszkli, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Wrzucamy dyniowe puree i rozcieńczamy bulionem (ok. 2 – 2,5 szklanki) oraz mleczkiem kokosowym (ok. pół puszki) do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i blendujemy zupę na krem. Porządnie solimy (dynia jest dość mdła) oraz pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Przyprawiamy startym imbirem, trawą cytrynową, curry, kurkumą, gałką lub ewentualnie chili w proszku (jeśli zupa jest za mało ostra). Jeśli lubimy polecam też dodać do zupy łyżeczkę roztartego kuminu (kminu rzymskiego). Zupa z dyni jest już gotowa. Przyozdabiamy ją kiełkami i pestkami dyni. Można także podać na wierzchu krewetki przesmażone na maśle z czosnkiem przez 1-2 minuty.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

* Puree z dyni można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na duże kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30-40 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido – nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Puree z dyni można wykorzystać na wiele sposobów do niemal wszystkich dań z użyciem dyni.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!