Ach jak ja lubię ten sos – rozgrzewający, treściwy, pełen smaków i aromatów. Zawsze wyjadam podczas przygotowań. Zimowy sos śmietanowo-czosnkowy idealnie łączy się z łososiem. Dodatek kremowego serka i parmezanu sprawia, że to prawdziwy comfort food. Za to suszone pomidory i jarmuż doskonale przełamują kremowość sosu.

Do przygotowania potrawy użyłam łososia Mowi, którego już zapewne część z Was kojarzy z innych moich wpisów lub znacie z używania na co dzień. To ryba która jest zawsze świeża na półce – ma krótki termin przydatności do spożycia i nie zawiera żadnych konserwantów czy sztucznych dodatków. Najważniejsze jest jednak to, że jest hodowana w sposób zrównoważony, w czystych wodach, niezarybionych zbiornikach, co przekłada się na końcowy produkt. Osoby zdrowo się odżywiające i zwracające uwagę na to, co jedzą na pewno to docenią – szczególnie, że rynek pełen jest łososi nienajlepszej jakości. Do potrawy użyłam także jarmużu, na który sezon jest właśnie zimą – jednak jeśli nie uda się Wam go dostać, z powodzeniem można zastąpić go szpinakiem.

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużemProporcje dla czterech osób.

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem:

  • 4 filety świeżego łososia Mowi
  • 2 łyżki oleju do smażenia (można użyć tego z pomidorów suszonych)
  • 2 cebule szalotki (lub 1 zwykła cebula)
  • 6 ząbków czosnku (lub 4 bardzo duże)
  • niepełne ½ szklanki białego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • ok. 125 g naturalnego, kremowego serka kanapkowego
  • ok. ½ szklanki startego sera dojrzewającego (parmezan, bursztyn)
  • ok. 125 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki mini-kaparów z zalewy (można pominąć, jeśli nie lubicie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (wg smaku)
  • 2-3 duże garści pokrojonych liści jarmużu (można użyć także szpinaku baby)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • plasterki cytryny do podania

Filety z łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy łososia ok. 3 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Zdejmujemy z patelni rybę i odkładamy. Cebule szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy. Na tej samej patelni (dodajemy oleju, jeśli potrzeba), podsmażamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy czosnek, mieszamy, podsmażamy chwilę i zalewamy winem. Gotujemy, aż wino zredukuje się do połowy objętości, a alkohol całkowicie odparuje. Wlewamy śmietankę wymieszaną z kremowym serkiem, dosypujemy parmezan i mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień. Przyprawiamy sos szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodajemy posiekane i odsączone z oleju suszone pomidory oraz kapary (jeśli używamy). Próbujemy sosu i dodajemy wg smaku – soku z cytryny lub więcej soli/pieprzu. Do przyprawionego sosu wrzucamy jarmuż (zazwyczaj występuje w formie już pokrojonej, unikajmy tylko fragmentów z łodygą) i układamy na wierzchu filety z łososia. Podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty u podajemy. Łososia możemy podać z makaronem, ugotowanym ryżem, kuskusem lub warzywami stir-fry. Ja najbardziej lubię podawać danie z makaronem – idealnie pasuje do sosu.

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 2

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 3

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 4

Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 5

Przepis zawiera lokowanie łososia Mowi
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!