Każdy zna leniwe pierogi (kluski). Choć wersja tradycyjna do mnie przemawia, można je przyrządzić w dużo zdrowszy i bardziej nowoczesny sposób. Dziś proponuję leniwe ze szpinakiem. Zamiast masła i bułki tartej gotujemy do nich prosty sos pomidorowy. Posypka z odrobiny tartego parmezanu jest kropką nad “i”. Mimo, że roboty jest przy nich mnóstwo (dużo brudnych naczyń, ciasto się lepi i brudzi wszystko wkoło itp.), to warto spróbować takiej odmiany naszej tradycji.

Zielone leniwe ze szpinakiemSkładniki:

  • 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (45-50 dag)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 średnie, ugotowane ziemniaki (najlepsze z poprzedniego dnia)
  • 250 g (kostka) półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • max. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytnio-razowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • dwa kartoniki pomidorów krojonych (razem ok. 800g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano, tymianek – świeże lub suszone
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan – do posypania

Na patelni rozgrzewany łyżkę masła. Wrzucamy zamrożony, połamany na części szpinak. Smażymy do czasu, aż wyparuje woda (ok. 30 minut – w tym czasie nie musimy nic robić). Następnie wciskamy czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia i wbijamy białko jajka (żółtko zostawiamy na później). Ponownie mieszamy i czekamy, aż wystygnie. W tym czasie ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę. Szczypiorek siekamy i wrzucamy do ziemniaków. Dodajemy pozostałe po szpinaku żółtko. Solimy i doprawiamy gałką. Masę mieszamy. Dodajemy ostudzony szpinak. Dosypujemy szklankę mąki i mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypaną mąką przekładamy ciasto. Dodajemy jeszcze pół szklanki mąki razowej i stopniowo pozostałe pół pszennej. Wyrabiamy ciasto*. Będzie lepiące – tak ma być (gdy dodamy za dużo mąki kluski wyjdą twarde). Ciasto dzielimy na 4 części. Podsypujemy dużo mąki na blat i ręce, a następnie wałkujemy z każdej części długi wałek. Nożem tniemy go pod kątem na części (jak na kopytka). Wrzucamy leniwe na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.

Zielone leniwe ze szpinakiem

Gdy kopytka się gotują, szybko zrobimy sos. Krojone pomidory wrzucamy do małego garnka. Dodajemy oliwę i ocet. Wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku. Dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli. Doprawiamy solidnie ziołami – bazylią, oregano i tymiankiem (ok. po 1 łyżce). Możemy dać też świeże zioła. Lekko pieprzymy. Blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i gotujemy przez 5 minut.

Na gorący sos wykładamy kilka leniwych pierogów. Posypujemy parmezanem (lub innym serem o wyrazistym smaku). Dekorujemy listkami świeżych ziół.

* Istnieje leniwsza wersja. Zamiast wyrabiać ciasto ręką można po wmieszaniu całej mąki, nakładać ciasto za pomocą dwóch, lekko skropionych olejem łyżek i wrzucać prosto na wrzątek – unikamy wtedy wałkowania.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych