Lodówka no Frost Amica

Przyjazna lodówka

Lodówka to jeden z najważniejszych wynalazków naszych czasów. Znajduje się niemal w każdym domu, używamy jej codziennie i wiele osób nie wyobraża sobie bez niej nawet najmniejszej kuchni. Dzisiejszy wpis chciałabym poświęcić nowoczesnym i popularnym technologiom „lodówkowym”, które sprawiają, że chłodzenie i mrożenie jest jeszcze łatwiejsze. Przeczytacie także o tym, jak przechowywać żywność w lodówce oraz jak rozsądnie korzystać z lodówki, abyście mogli na niej zaoszczędzić.

Technologia no frost

Rozmrażanie lodówki i zamrażarki to zmora niemal dla każdego. Wymaga mnóstwa czasu, jest pracochłonne i niemal zawsze jest problem gdzie schować te wszystkie produkty na czas rozmrażania. Niestety, aby lodówka działała efektywnie należy ją rozmrażać regularnie. Na szczęście istnieje technologia No Frost, czyli dosłownie „bez szronu”. Lodówki i zamrażarki wyposażone w taką technologię są pozbawione lodu, który osadza się na ściankach – a co za tym idzie, nie ma potrzeby ich rozmrażania. Dla mnie to najważniejsza funkcja, bez której nie wyobrażam już sobie współczesnej lodówki. No Frost działa na zasadzie obiegu zimnego powietrza, co ma szereg innych zalet. Na wszystkich półkach panuje ta sama temperatura, a lodówka łatwiej pozbywa się nieprzyjemnych zapachów i wilgoci – od których jedzenie szybciej się psuje.

! System bezszronowy pozwala także oszczędzać. Gdy w tradycyjnej lodówce warstwa lodu urośnie do jedynie 0,5 cm, to efektywność chłodzenia spadnie, a urządzenie będzie pobierało nawet 10% prądu więcej. Gdy warstwa lodu będzie jeszcze większa, użycie prądu może wzrosnąć nawet do 20%. Z systemem No Frost ten problem nie istnieje. 

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Precyzyjna regulacja temperatury

Trwałość produktów przechowywanych w lodówce jest ściśle związana z temperaturą ich przechowywania. Jeśli nasza lodówka ma No Frost, to temperatura na każdej półce lodówki będzie taka sama. Istotną funkcją będzie tutaj możliwość regulacji temperatury zarówno w lodówce, jak i w zamrażarce – ustawiając na wyświetlaczu konkretną temperaturę, możemy dobrać optymalny stopień chłodzenia. Jaką ustawić temperaturę w naszej lodówce? Najczęściej zaleca się 4°C do 7°C dla chłodziarki (im mniej, tym produkty będą zdatne ciut dłużej) i  od -18°C do -26°C dla zamrażarki. Wyświetlacze cyfrowe na których można ustawić temperaturę, mają np. wybrane modele lodówek Amica.

A co zrobić gdy nie mamy systemu No Frost i precyzyjnej regulacji? Pamiętajmy, że im wyżej w lodówce tym cieplej. Na samej górze trzymajmy więc rzeczy, które mogą stać długo i nie psują się łatwo np. dżemy, keczupy, otwarte ogórki konserwowe. Na środku będzie odpowiednie miejsce dla nabiału (twarożków, jogurtów, kefirów) oraz dla dań, które wcześniej były poddawane obróbce cieplnej np. zup, obiadów, ciast. Na dole, bezpośrednio przy samych szufladach jest chłodno – trzymajmy więc tam wędliny, mięsa i ryby – czyli produkty, które szybko się psują i których nie możemy przechowywać długo.

Zarówno zwykłe, jak i nowsze lodówki (z No Frost) mają oprócz półek wysuwane szuflady. Przechowujemy tam warzywa i owoce. Można tam trzymać także sery, które nie lubią częstych wahań temperatury. W szufladach jest zazwyczaj ok. 10°C, lecz produkty te w niższych temperaturach mogą paradoksalnie psuć się szybciej ze względu na rozwój bakterii gnilnych.

! Temperatura ma kluczowy wpływ na pobór prądu, a co za tym idzie przekłada się na wysokość naszych rachunków. Ustaw temperaturę chłodziarki na 7°C, a zamrażalnika na -18°C. Każdy jeden stopień w dół nie przełoży się bardzo znacząco na czas przechowywania, zaś znacząco zwiększy pobór prądu. 

Amica

Vitcontrol

Strefy świeżości – pojemniki

Specjalne pojemniki dostępne w nowoczesnych lodówkach mogą pozwolić nam przechowywać żywność dłużej i to w optymalnych dla niej warunkach. Utrzymują nie tylko inną temperaturę niż ta, która panuje w lodówce, ale wymuszają także specjalny obieg powietrza. Przykładowo w pojemniku na warzywa Vit Control Amiki warzywa można przechowywać aż dwa razy dłużej, niż gdyby przechowywane były na półce chłodziarki. Specjalne komory o obniżonej temperaturze (np. Fresh Zone lub Chill Zone) sprawdzą się natomiast idealnie do przechowywania świeżego mięsa, ryb i wędlin.

! Pojemniki pozwalają zachować optymalną temperaturę warzyw, ryb i mięs. Gdy prawidłowo przechowujesz żywność – oszczędzasz. Mniej marnujesz i rzadziej możesz robić zakupy, co oszczędzi także Twój czas.

Lodówka na wakacjach

Często wyjeżdżasz? Funkcja „wakacje” przyda się podczas wyjazdów, kiedy w lodówce nie znajdują się świeże produkty. Urządzenie w takim trybie chłodzi słabiej – a co za tym idzie zużywa mniej prądu, lecz temperatura jest na tyle niska, że nie zaczną się rozwijać bakterie. Włączenie takiego trybu nie ma wpływu na zamrażalnik.

! Tryb wakacyjny pozwala w znacznym stopniu zmniejszyć rachunki za prąd, gdy jesteśmy dłużej nieobecni.

Zamykaj mnie!

Komu nigdy nie zdarzyło się nie domknąć lodówki czy zamrażarki, niech pierwszy rzuci kamieniem… Mi się zdarzało. Alarm otwartych drzwi może ochronić nas przed naszymi ludzkimi niedoskonałościami i przypomnieć, że chłodziarka czy zamrażarka są otwarte. Alarm podwyższonej temperatury działa podobnie – zawiadamia nas, gdy oglądamy produkty znajdujące się w lodówce zbyt długo i temperatura zbytnio wzrosła. Dźwięk to znak dla nas, że należy już się wreszcie zdecydować, co chcemy wyjąć. Należy pamiętać, że częsta zmiana temperatury nie sprzyja trwałości produktów w lodówce.

Im dłużej drzwiczki są otwarte, tym bardziej wnętrze lodówki się ociepla, a co za tym idzie – lodówka zużywa więcej mocy, by schłodzić się ponownie. Warto przechowywać żywność w stałych miejscach i używać przezroczystych pojemników do przechowywania żywności – dzięki temu szybciej znajdziemy potrzebne produkty i mniej nagrzejemy lodówkę.

Cieszy mnie to, że współczesne lodówki są nie tylko funkcjonalne, ale i piękne. Minimalistyczne w formie, w różnych kolorach, idealnie pasujące do różnych stylów kuchni. Bardzo mnie zaskoczyło to, że nawet wolnostojąca zamrażarka może być ładna i idealnie pasować do lodówki (zobaczcie na powyższym filmiku na przykładzie nowej linii lodówek Amica).


Nagroda

KONKURS

Dla wszystkich którzy cenią funkcjonalność i dobry design mam prosty konkurs. Do wygrania aż trzy roboty wielofunkcyjne Amica RK5011. Z takim pomocnikiem można nie tylko zetrzeć, rozdrobnić lub pokroić warzywa, ale także przygotować kruche ciasto, zmielić kawę, zblendować koktajl, zetrzeć ziemniaki czy ubić pianę z białek. Wystarczy tylko, że odpowiecie w max. 200 słowach na pytanie:

Jakie dwa produkty spożywcze lub dania są wyjątkowe razem jak i osobno? Odpowiedź uzasadnijcie!

Roboty powędrują do autorów trzech najciekawszych komentarzy pod wpisem (nie zapomnijcie wypełnić pola e-mail dodając komentarz). Można zgłosić tylko jedną odpowiedź. Konkurs trwa od teraz do 23 sierpnia 2016 do 23:59. Warto spróbować! Każdy, kto przystępuje do konkursu, powinien zapoznać się z regulaminem.

 

WYNIKI: Było bardzo trudno wybrać zwycięzców. Po długich naradach udało się! Roboty Amica wygrywają: aaa2828 (23 sierpnia 2016 o 8:31), Magda (13 sierpnia 2016 o 10:02) oraz UkAnio (19 sierpnia 2016 o 1:29). Laureaci dostaną w ciągu najbliższych dni e-maile. Gratuluję!
Wpis powstał we współpracy z firmą Amica

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!