Zapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera jest niesamowicie lekka. Danie jest doskonałe na elegancką przystawkę jeśli pokroimy ją na mniejsze porcje, oraz może być sycącym obiadem jeśli zjemy więcej. A robi się ją bardzo prosto. Zachwycimy każdego.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej jak ciasto jest w jednym kawałku, a nie w częściach)
- opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2-3 pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki)
- plastry boczku lub szynki parmeńskiej (lub jedno i drugie)
Zaczynamy od szpinaku. Należy go wrzucić na patelnię i czekać, aż odparuje się z niego woda (stanie się gęsty). Jeśli wrzuciliśmy go prosto z zamrażarki to ma na pewno dużo wody, i czas odparowywania to nawet ok. 40-50 minut. Jeśli go rozmrozimy wcześniej to krócej. Ale to nic uciążliwego, wystarczy włączyć mały ogień i raz na jakiś czas pomieszać go. Na końcu szpinak możemy odrobinę posolić i pozostawić do przestygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę. Jeśli mamy pomidory z puszki to odlewamy sos pomidorowy – nie będzie nam potrzebny. Teraz kroimy w paski mozzarellę i boczek. I to wszystko. Teraz wystarczy ułożyć z tego zapiekankę. Natłuszczamy podłużną blachę i wykładamy połową ciasta francuskiego tak, żebyśmy drugą połową mogli przykryć farsz. Na cieście rozkładamy przestudzony szpinak. Następnie rozkładamy pokrojone pomidory. Później przykrywamy to pokrojonym boczkiem, a następnie kładziemy plastry mozzarelli i przykrywamy całość ciastem (na zdjęciu na dole proces tworzenia zapiekanki). Pieczemy w 180°C ok. 25 minut. Zapiekanka ze szpinakiem może być przygotowana wcześniej, a upieczona przed podaniem.
Zapiekanka jest równie pyszna, jak piękne są zdjęcia!
Ostatnio jadłam bardzo podobną zapiekankę: tylko zamiast mozzarelli był Camembert no i bez pomidorów, ale była pyszna;) Z twoimi dodatkami też musi być cudowna:)
Mój dzisiejszy obiad. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szpinak podsmazyłam na masełku doprawiając vegetą, boczek równiez przed wyłożeniem delikatnie podsmażyłam. Przed „zamknięciem” potrawy obficie posypałam bazylią. pychaaa ;-))
Brzmi smakowicie 🙂 Bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała !
Zapiekanka przetestowana – przepyszotka!!! 😀
Już wiem co dziś na obiad 🙂