Zapiekanka z kasza gryczana i kurczakiemJak byłam dzieckiem miałam ogromne opory żeby chociaż spróbować kaszy gryczanej – po prostu jej zapach mnie odrzucał. Okazało się, że smakuje zupełnie inaczej niż pachnie. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to także  zdrowsza niż ziemniaki, ryż czy makaron. Zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i PP oraz związki wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu (za: Wikipedią). Łącząc ją z kurczakiem, nabiałem i warzywami otrzymamy pełnowartościowy obiad dla czteroosobowej rodziny w jednym naczyniu. I do tego jaki pyszny!

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ok. 80 g sera typu feta
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła + do wysmarowania
  • olej lub oliwa do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła przez ok. 15 minut. Aby była bardziej aromatyczna możemy ugotować ją w bulionie lub dorzucić do wrzątku liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.

W czasie gdy kasza się gotuje podsmażamy na patelni (na ok. 3 łyżkach oleju/oliwy) na dużym ogniu oczyszczoną, posoloną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy ją tylko przez chwilę, aby zrumienić brzegi (w środku powinna zostać surowa) i przekładamy ją do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na patelnię po kurczaku, dolewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a za chwilę pokrojone w plasterki pieczarki i por. Solimy i pieprzymy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty.

Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do naczynia z kurczakiem. Dokładamy podgotowaną kaszę. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich śmietankę, mleko i posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do dekoracji). Solimy i pieprzymy. Po wymieszaniu wlewamy miksturę do naczynia żaroodpornego. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami i posypujemy obficie rozkruszoną fetą. Zapiekamy przez 25-30 minut w 190°C. Podajemy posypane pozostałą natką.

Zapiekanka z kasza gryczana i kurczakiem - przygotowanie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!