Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad “i”.

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)Zapiekanka z dorsza z brokułami:

  • 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki
  • 100 g małych pieczarek
  • 1 mozzarella (kula – 125 g)
  • 1 brokuł
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan do posypania
  • słupki/płatki migdałowe do posypania

Beszamel:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel.

Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy.

Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki wraz z brokułem gotujemy przez 3 minuty w osolonym wrzątku.

Do naczynia żaroodpornego (może być duże i niskie, albo małe i wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy.

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych