Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem

Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad “i”.

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)Zapiekanka z dorsza z brokułami:

  • 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki
  • 100 g małych pieczarek
  • 1 mozzarella (kula – 125 g)
  • 1 brokuł
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan do posypania
  • słupki/płatki migdałowe do posypania

Beszamel:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel.

Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy.

Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki wraz z brokułem gotujemy przez 3 minuty w osolonym wrzątku.

Do naczynia żaroodpornego (może być duże i niskie, albo małe i wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy.

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)

Zapiekanka z dorsza z brokułami (zapiekanka rybna)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem

  1. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    wow.. ale cudo! <3 zjadłabym, uwielbiam brokuł, uwielbiam dorsza.. jedynie beszamel bym zmieniła 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Bardzo fajna zapiekanka 🙂 wszystkie składniki lubię 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pyszna propozycja obiadowa 🙂

  4. Zapiekanka świetna. Ryba, pieczarki, brokuł. Wyśmienite połączenie! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Obiad gotowy! napisał/a:

    moje smaki! bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki, a z rybką to już istna “poezja smaku”:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Jak zawsze potrawa skomponowana pod moje kubki smakowe!

  7. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Z chęcią zrobię ,wygląda pysznie!.

  8. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Widzę, że beszamelik na bogato 😉 Mój zawsze się kończył na gałce muszkatołowej, ale taki z parmezanem i liściem laurowym musi być przepyszny – na pewno wypróbuję 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Świetne lekkie i zdrowe danie oraz oczywiście bardzo smaczne, brawo !!!!

  10. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Taką zapiekankę mogła bym jeść codziennie 😀 Pycha!

  11. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    jeszcze takiej nie robiłam, pysznie wygląda

  12. Wygląda pięknie ślinka leci 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku 92ana napisał/a:

    Wygląda bardzo zachęcająco! 🙂 Pozdrawiam.

  14. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Sama do tej pory nie za bardzo przepadałam za zapiekankami z dodatkiem ryby, ale Twoja wygląda bardzo kusząco. Z miła chęcią spróbuję, a że pod ręką mam właśnie dorsza to szybko zabieram się do roboty 🙂

  15. Zapiekanka wygląda baaardzo apetycznie 😀 Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują 😛

  16. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Uwielbiam takie zapiekanki.

  17. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Lubię zapiekanki i lubię beszamel. Nie zrobiłam jednak zapiekanki z rybą. A przecież to takie proste. Świetnie wszystko skomponowałaś. Chętnie zjadłabym taką zapiekankę 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bardzo mi się Twoja propozycja podoba, nie tylko na piątek 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    zapiekanki są świetne 🙂 z rybą też zdarza mi się z nimi szaleć 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Świetna zapiekanka 🙂 Smaczne połączenie składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)