Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”.
Zapiekanka z dorsza z brokułami:
- 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby
- ok. 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki
- 100 g małych pieczarek
- 1 mozzarella (kula – 125 g)
- 1 brokuł
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- parmezan do posypania
- słupki/płatki migdałowe do posypania
Beszamel:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel.
Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy.
Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki wraz z brokułem gotujemy przez 3 minuty w osolonym wrzątku.
Do naczynia żaroodpornego (może być duże i niskie, albo małe i wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy.
wow.. ale cudo! <3 zjadłabym, uwielbiam brokuł, uwielbiam dorsza.. jedynie beszamel bym zmieniła 🙂
Bardzo fajna zapiekanka 🙂 wszystkie składniki lubię 🙂
Pyszna propozycja obiadowa 🙂
Zapiekanka świetna. Ryba, pieczarki, brokuł. Wyśmienite połączenie! 🙂
moje smaki! bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki, a z rybką to już istna „poezja smaku”:)
Jak zawsze potrawa skomponowana pod moje kubki smakowe!
Z chęcią zrobię ,wygląda pysznie!.
Widzę, że beszamelik na bogato 😉 Mój zawsze się kończył na gałce muszkatołowej, ale taki z parmezanem i liściem laurowym musi być przepyszny – na pewno wypróbuję 🙂
Świetne lekkie i zdrowe danie oraz oczywiście bardzo smaczne, brawo !!!!
Taką zapiekankę mogła bym jeść codziennie 😀 Pycha!
jeszcze takiej nie robiłam, pysznie wygląda
Wygląda pięknie ślinka leci 😉
Wygląda bardzo zachęcająco! 🙂 Pozdrawiam.
Wygląda bardzo apetycznie. Sama do tej pory nie za bardzo przepadałam za zapiekankami z dodatkiem ryby, ale Twoja wygląda bardzo kusząco. Z miła chęcią spróbuję, a że pod ręką mam właśnie dorsza to szybko zabieram się do roboty 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis podpasował 🙂 Jak uda się wypróbować, daj znać jak wyszło 🙂
Zapiekanka wygląda baaardzo apetycznie 😀 Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują 😛
Uwielbiam takie zapiekanki.
Lubię zapiekanki i lubię beszamel. Nie zrobiłam jednak zapiekanki z rybą. A przecież to takie proste. Świetnie wszystko skomponowałaś. Chętnie zjadłabym taką zapiekankę 🙂
Bardzo mi się Twoja propozycja podoba, nie tylko na piątek 🙂
zapiekanki są świetne 🙂 z rybą też zdarza mi się z nimi szaleć 🙂
Świetna zapiekanka 🙂 Smaczne połączenie składników.