Przepisy: Wydarzenia

  • W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food

    Dodano w czw, 23/06/2016 - 4:12

    Trendy foodTrendy food Nikogo nie dziwią trendy w modzie czy w muzyce. Produkty żywieniowe na półkach też podlegają swoim modom. Czasem to mody słuszne, czasem mniej. Jesteśmy jednak konsumentami coraz bardziej świadomymi. Częściej zastanawiamy się, czy to co wybieramy jest zdrowe, ekologiczne, odżywcze. Modne stają się więc produkty nisko-przetworzone lub naturalne, niewywołujące alergii, bez pustych kalorii,  dostarczające szereg związków odżywczych oraz korzystnie wpływające na nasz organizm. Typowy, codzienny obiad polskiej rodziny zmienia się – a co za tym idzie – zmieniają się też[…]

  • Tajemnice wołowiny

    Dodano w sob, 08/08/2015 - 12:01

    Tajemnice wołowiny - warsztaty Frisco“Panie, moja wołowina jest najświeższa – ta krówka jeszcze wczoraj biegała po łące”. Dziś o tym, dlaczego taka oferta dla znawcy tematu wcale nie jest kusząca. Polacy o wołowinie wiedzą wciąż mało. Nie umiemy jej wybierać w sklepie, a jeśli już się decydujemy – łapiemy zazwyczaj intensywnie czerwone mięso bez grama tłuszczyku. Boimy się kawałków o tajemniczych nazwach. W sklepie prosimy o wołowinę “na bitki”, bo nie wiemy z czego je najlepiej zrobić. Stekami żywimy się rzadko, bo wciąż panuje przekonanie, że[…]

  • Skomponuj letnią pizzę – konkurs z pyszne.pl

    Dodano w pon, 06/07/2015 - 12:01

    Pyszne.plDziś mam dla was konkurs organizowany wraz z portalem pyszne.pl. Zadanie konkursowe jest łatwe i przyjemne. Wystarczy wykazać się kreatywnością i odpowiedzieć w komentarzu na pytanie: Lato na talerzu: Jakie składniki powinny znaleźć się na wakacyjnej pizzy? Dajcie się ponieść fantazji i stwórzcie idealną pizzę na lato. Najbardziej ciekawe (i oczywiście jadalne) propozycje nagrodzę bonami do wykorzystania w serwisie pyszne.pl.  Odpowiedzi wraz z uzasadnieniem można przesyłać przez komentarz w formie tekstowej, ale można też zamieścić dodatkowo zdjęcie lub rysunek idealnej, wakacyjnej pizzy.[…]

  • Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów

    Dodano w pon, 19/01/2015 - 12:01

    Suflet czekoladowyW dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie, gdzie znajduje się kulinarne centrum szkoleniowe HoReCa. Warsztaty Śniadanie Mistrzów, na których nauczyłam się robić między innymi idealny suflet czekoladowy, obfitowały w tak pyszne propozycje, że na samo ich wspomnienie dostaję ślinotoku. Ale zacznijmy od początku – bo nie gotowaliśmy sami, lecz z wyjątkowymi nauczycielami. Sieć Makro Cash & Carry, która była inicjatorem całego przedsięwzięcia,[…]

  • Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

    Dodano w pt, 05/12/2014 - 12:01

    Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr. OetkerMiałam przyjemność uczestniczyć w bożonarodzeniowych warsztatach Kasi i Dr. Oetker zorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się[…]

  • Kuchnia gruzińska

    Dodano w śr, 03/12/2014 - 1:54

    Gruzja - jedzenieKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie. Chciałabym pokazać Wam elementy i dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w[…]

  • Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria

    Dodano w pon, 01/12/2014 - 12:01

    Gruzja - BatumiW poprzednim wpisie skupiłam się na Tbilisi. Leżący na zachodzie Gruzji region Adżaria różni się od niego zupełnie. Jego stolicą jest kurort Batumi. Dawniej Filipinki (a współcześnie Natalia Lesz) śpiewały o herbacianych polach – dziś ich już prawie nie ma – większość upraw zastąpiły cytrusy, lecz Batumi nadal jest miejscem z marzeń. Jest tam chyba wszystko, wręcz aż za dużo, ale to właśnie dlatego Batumi jest tak interesujące.  Przejeżdżając przez tunel łączący Gruzję wschodnią z zachodnią od razu coś się zmienia. Niby[…]

Strona 1 z 312...Ostatnia »