Kategorie

Włoskie: pizza, makarony i inne

Makaron z pomidorowym pesto

Makaron z pomidorowym pesto

Makaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze…

Czytaj dalej
Makaron w sosie cytrynowym

Makaron z sosem cytrynowym

Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym…

Czytaj dalej
Hiszpańska carbonara - makaron z chorizo

Hiszpańska carbonara

Uwielbiam włoską carbonarę – to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron…

Czytaj dalej
Pizza na cienkim cieście z rukolą

Pizza na cienkim cieście z rukolą

Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożdżami suszonymi, była na proszku do pieczenia, były bułeczki pizzowe… Dziś chcę Wam pokazać jaka jest moja tradycyjna włoska pizza na cienkim cieście. Używam do niej świeżych drożdży i robię niemal…

Czytaj dalej
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska potrawa rodzinna. Doskonała alternatywa dla spaghetti bolognese i fantastyczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Pulpecików nie obsmażam – gotowane bezpośrednio w sosie są znacznie delikatniejsze. Danie pokochają dzieci – za smak…

Czytaj dalej
Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe z makaronem

Pesto bazyliowe robi się bardzo prosto, dlatego nie warto kupować tego ze słoika. Może być ono podstawą różnych dań, ale najlepiej smakuje po prostu ze świeżym makaronem. To właśnie lubię – łączyć proste smaki. Jeśli przygotowuję makaron samodzielnie, to nie…

Czytaj dalej
Szaszłyki drobiowe z bazylią

Drobiowe szaszłyki z bazylią

Uwielbiam dania proste, smaczne i szybkie. A jeśli do tego elegancko się prezentują to jestem zadowolona jeszcze bardziej. Drobiowe szaszłyki z bazylią spełniają te wymagania, ponieważ bardzo niewielkim nakładem pracy otrzymujemy oryginalne danie. Z poniższego przepisu otrzymamy 4-5 szaszłyków. Najlepiej…

Czytaj dalej
Domowy makaron z aromatycznymi okruchami

Domowy makaron z aromatycznymi okruchami

Ostatnio namnożyło się „kulinarnych świąt”. Na przykład dziś, 25 października obchodzony jest Dzień Makaronu. Wiem, że większość ludzi nie przykłada żadnego znaczenia dla tych dat, jednak zbliża się weekend i uznałam, że fajnie będzie przedstawić Wam zalety przygotowywania domowego makaronu….

Czytaj dalej
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Jako, że risotto grzybowe należy do moich ulubionych, musiałam spróbować wersji risotto z kurkami. Są teraz najtańsze – a wybierając się na wycieczkę do lasu praktycznie darmowe. Smak risotta z kurkami zdecydowanie spełnił moje oczekiwania. Jest znacznie delikatniejsze od tego z…

Czytaj dalej
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone…

Czytaj dalej
Risotto z suszonych grzybów

Risotto z suszonych grzybów

Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać zapasy tych suszonych. Moje ulubione grzybowe danie to bez wątpienia risotto. Jemy je bardzo często w przeróżnych odsłonach. Nie pojawiały się na blogu, dlatego zacznę od klasyku – Risotto ai funghi….

Czytaj dalej
Spaghetti z pieczarkami

Spaghetti z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i…

Czytaj dalej
Zamknij