Ciasto czekoladowe bez mąkiCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami.

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)*
  • 200 g cukru trzcinowego  (1 i 1/5 szklanki)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się małą ilością wody). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Cztery żółtka i jedno całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i migdały. Miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy część piany do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów.

* mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!