Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkamiPrzepyszne ciasto – mus z gruszkami, które niedawno prezentowałam jest dość kaloryczne, dlatego następne przygotowałam w zdrowszej wersji. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki i bez białego cukru. Jeśli użyjemy odpowiedniej czekolady – jest bezglutenowe. Nie ma proszku do pieczenia – rośnie wyłącznie na ubitych białkach. Użyłam do niego mielonych migdałów, które idealnie komponują się z gruszkami. Cukier kokosowy i malibu przemycają do ciasta nieco kokosowego posmaku. Ciasto ma delikatną konsystencję, cudownie namaka od słodkich gruszek i jest bardzo wilgotne – wspaniałe! Zdecydowanie najlepsze jest jedzone na ciepło.

Ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki:

  • 4 słodkie, soczyste gruszki
  • 4 duże, ekologiczne jajka
  • 1 czekolada deserowa lub gorzka (100 g)
  • 1 szklanka mielonych migdałów – można kupić lub zmielić płatki (100 g)
  • 2/3 szklanki nierafinowanego cukru kokosowego + odrobina do wysypania boków tortownicy
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1-2 łyżki malibu
  • opcjonalnie: puder z agawy lub ksylitolu do posypania (można zastąpić cukrem pudrem)

Dno tortownicy (24-25 cm) wykładamy papierem (kładziemy większy kawałek papieru na spodzie i zapinamy obręcz). Boki smarujemy odrobiną masła i wysypujemy cukrem. Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i lekko nacinamy pionowe paski wzdłuż każdej połówki, aby ciepło równomiernie wnikało do owocu. Na parze, w kąpieli wodnej (metolowa lub szklana miska umieszczona na rondelku z gotującą się małą ilością wody) rozpuszczamy czekoladę z masłem. Zdejmujemy z kąpieli i dodajemy do niej malibu. Mieszamy. Jedno całe jajko i trzy żółtka ubijamy dodając stopniowo cukier. Ubijamy 2-3 minuty i strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu dodajemy mielone migdały. W drugiej misce pozostałe trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 1/3 część białek do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (nie mikserem!), dodajemy kolejne 1/3 białek, a po wymieszaniu robimy to samo z ostatnią częścią. Wlewamy masę do tortownicy. Na wierzchu układamy połówki gruszek i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C lub 165°C z termoobiegiem) – pieczemy ok. 45-50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i posypujemy pudrem.

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych