Przepisy: Wegetariańskie

  • Indyjskie pierożki samosa z sosem miętowym

    Dodano w wt, 03/07/2012 - 4:52

    SamosaSamosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków samosa w hinduskiej knajpie przekonałam się dlaczego. Smak mnie urzekł –  to znów coś, co nie jest znane, a naprawdę jest warte spróbowania. Samosy można zrobić również na sposób europejski w piekarniku – używając gotowego ciasta filo lub francuskiego. Nadzienie: 5-6 średnich ziemniaków 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1[…]

  • Pasztet z pieczarek

    Dodano w nie, 22/04/2012 - 4:05

    Pasztet z pieczarekPrawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do jednych z moich ulubionych. Podaję składniki na dwie keksówki – pamiętajcie, że pasztet jest niższy niż tradycyjny. Składniki: 1,5 kg pieczarek 4 cebule 3 czerstwe bułki mleko do namoczenia 4 jajka olej sól, pieprz kilka wiórków masła natka pietruszki Pieczarki myjemy i[…]

  • Curry z jajek

    Dodano w sob, 14/04/2012 - 3:24

    Curry z jajekPolską jajecznicę jadł chyba każdy. A orientalną? Curry z jajek właśnie kojarzy mi się z taką orientalną jajecznicą. Jej smak zdecydowanie odbiega od naszej. To wegetariańskie danie z Indii, a właściwie moja uproszczona wersja. Jest ostra, a smak łagodzi jedynie pomidor. Coś jednak w niej jest. Marek próbując pierwszy kęs nieciekawej mazi powiedział tylko “jejku… jakie to dobre” 🙂 Składniki: 6 jajek (2 ugotowane na twardo) 1 cebula 1 pomidor pół drobno pokrojonej papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie bardzo ostrego)[…]

  • Prosta, francuska zupa cebulowa… w chlebie!

    Dodano w czw, 12/04/2012 - 5:09

    Pierwszy raz zupę cebulową jadłam w restauracji. Spodziewałam się ostrości i zdecydowanego smaku. Byłam mile zaskoczona po spróbowaniu – cebula okazała się przyjemnie słodka i łagodna. I ta chrupiąca grzanka z serem… Od tamtej pory zupa cebulowa często gości na moim stole. Robi się ją bardzo szybko. Ja tym razem zrezygnowałam z tradycyjnej serowej grzanki pływającej na wierzchu, na rzecz podania zupy w zapieczonym chlebie. Namoczony zupą chleb zjadłam cały 🙂 Składniki: 6 cebul 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 150[…]

  • Ratatuja z jajkiem

    Dodano w pon, 12/03/2012 - 10:15

    Ratatuja z jajkiemRatatuja (a właściwie ratatouille) to danie wegetariańskie. Co wcale nie znaczy, że nie sycące. To doskonały pomysł na postny obiad. Mimo, że składniki są niepozorne smakuje świetnie. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej będzie jak wykorzystamy do niego osobne naczynka do zapiekania lub kokilki, ale jeśli takich nie mamy może być jedno duże naczynie. Podaję składniki na 4 porcje. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały bakłażan 1 duża, czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory (pokrojone[…]

Strona 15 z 15« Pierwsza...1415