Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera bardzo dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Ja także chętnie ją wykorzystuję w kuchni. Wegetariański gulasz z soczewicy w stylu indyjskim, czyli soczewicowe curry, zrobiłam zainspirowana przepisem z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”. Przyznam, że taki orientalny sposób jej podania sprawił, że jeszcze bardziej polubiłam soczewicę. Gulasz był smaczny, gęsty i sycący. Nie potrzebuje on dodatków, choć przyznam, że resztki, wyjedliśmy maczając w nim chrupiącą bagietkę. Danie szczególnie polecam na postne piątki.
Składniki (4 porcje):
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g zielonej soczewicy
- 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sok z połowy cytryny
- chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- dodatkowo: gęsty jogurt lub śmietana do przybrania
Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy. Dolewamy 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Dolewamy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków. Dekorujemy gęstą śmietaną / jogurtem lub od razu podajemy.
* Czas gotowania zależy od jakości soczewicy, czasem może być to nawet dwukrotnie dłużej, dusimy do czasu, aż będzie miękka – jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty możemy dodać dodatkowe 0,5 szklanki wody.
Pysznie wygląda ! Też mam na niego ochotę !
Wreszcie zrobiłam 🙂 Pyszny i szybki! Polecam!
szybkie danie, owszem, ale czy pyszne? poza tym trudno dostac przyprawę gram masala
Można nie być leniuszkiem i zrobić samemu;)
A ja nie potrafię przekonać się do soczewicy. 🙁 Ale nie lubię też grochu, a trochę mi go smakiem przypomina.
Trochę przypomina groch, ale orientalnie przyprawiona soczewica całkowicie zmienia smak
Proszę spróbować – cała sztuka to przyprawy – ale jest pyszne.
kolejna inspiracja do wypróbowania:)
Wygląda bardzo smakowicie – ale takiej wersji z soczewicy jeszcze nie jadłem. Ciekawość kusi więc będę musiał wypróbować 🙂
Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa!
bardzo lubię takie dania
O tak, takie gulasze lubię najbardziej.
Bardzo lubię soczewicę, dlatego chętnie przetestuję taki gulasz 🙂
Pysznie wygląda ten gulasz. Jestem ciekawa smaku 🙂
Idealne rozgrzewające i uodparniające jedzonko :)) na obecny wirusowy sezon 🙁
My dodaliśmy chili (lubimy ostre) i rozgrzewała baaaardzo 🙂
Potrawa mi się tak nie spodobała, co ten garnuszek 🙂 Taki… babciny. A soczewicę też uwielbiam, mimo że wegetarianinem nie jestem – bardzo niedoceniane u nas warzywo.
Ja nie robiłam nic z soczewicą,ale ten gulasz chyba to zmieni.
Ja też kocham soczewicę. Gulasz zdobył moje serce w jednej chwili. Można powiedzieć, że to miłość od pierwszego wejrzenia jest. Nie ma co się dziwić przecież wiosna i urok osobisty obiektu mówią same za siebie. 🙂 Pyszny, zrobię na piątkowy obiad.
Daj znać jak poszło! 🙂
Zrobione:-) bardzo smaczny gulasz ,jednak soczewica długo się gotowała ,czy gdybym dusiła ją bez pomidorów byłoby szybciej i pod koniec je dodać?
Aby było szybciej można namoczyć soczewicę przez 1-2 godziny w zimnej wodzie. Niestety soczewice różnych firm, mogą różnić się czasem gotowania – moja była miękka po 25 minutach.
Wiem, że kwas pomidorów może na to wpływać, lecz soczewica ugotowana w pomidorowym sosie będzie wchłaniać ich smak i będzie smaczniejsza, niż na samej wodzie.
Dziękuję za tak szybkie wypróbowanie przepisu 🙂
ostatnio moje kubki smakowe domagają się czegoś w tym rodzaju.
baaardzo dobre wykorzystanie soczewicy, oj bardzo 🙂
Też ją lubię, chociaż wegetarianką nie jestem 😀 ale smak ma dobry!
Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam soczewicy! Czas to zmienić 🙂
Właśnie to gotowanie…ja po moczeniu i po godzinie gotowania jeszcze miałam twardą. Myślę, że to kwestia tego jak długo ziarenka leżały w sklepie, świeższa szybciej się gotuje:))
Możliwe – trzeba zawsze sprawdzać i dostosować czas do posiadanej – po prostu gotować do miękkości 🙂
Pyszności! Śliczne zdjęcia ;))
Ojej, kolejny smakowity przepis do natychmiastowego wykonania 🙂
Uwielbiam soczewicę, a Twój gulasz to pożarłabym w mgnieniu oka!
Nie jestem wegetarianką ale na gulasz chętnie bym sie zmusiła 🙂
Ja też nie przepadam za soczewicą,ale ten orientalny gulasz zapowiada się smakowicie więc moze zrobię do niej kolejne podejście!
Muszę kupić soczewicę i przygotować to danie 🙂 Soczewica zwiera chyba dużo białka?
Tak, napisałam o tym w pierwszym zdaniu 😉
Syte i smaczne danie z soczewicą. Mniam. : )
Ładne zdjęcie. Aż nawet wstyd powiedzieć że jeszcze soczewicy nie jadłam:(
Musi byc pyszny i aromatyczny
Palce lizać, bardzo pysznie Natalko 🙂
Gulasz pyszny 🙂 Polecam!
To jest Rewelacja !!! Uwielbiam ! Moje dzieci i mąż również. Polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
Zrobiłam ten gulasz dziś na obiad. Jak dla mnie super, pożywny, rozgrzewający. Polecam na chłodne deszczowe dni takie jak dziś 😉
Właśnie się gotuje 🙂 Czy ten gulasz mozna zamrozic? bo chyba za duzo mi go wyszło 😛
Może stać ok. 3 dni w lodówce, można też mrozić 🙂
Zrobiłam! pycha!
Gulasz świetny. Swój zawsze trochę modyfikuje i dodaje rownież cynamonu i kminku. Dobrze smakuje rownież jeśli wrzucimy pokrojona paprykę. Super przepis który można łatwo dostosować do składników które mamy w lodowce
Soczewicę zieloną wczesniej ugotowalam ok 15 min. Gulasz pyszny, zjadła nawet moja córka, którą trudno przekonać do czegokolwiek nowego. Dziękuję.
Czy gulasz nadaje się do zagotowania w słoikach?
Niestety nie próbowałam, ale myślę że tak
Twój przepis na stałe wjeżdża do codziennego menu- dziekuje!
Dokładnie takie smaku szukałam, pyszne aromatyczne danie! Zamiast gram masala posłużyłam się własna mieszanka przypraw z limonek, curry, czerwoną papryką i kolendrą.
Z *kuminem ( nie limonką).