Placuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii, to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę.
Warzywne placuszki z botwinką:
- 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków)
- 1 duża cukinia
- 1 mała marchewka
- 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą
Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Łodyżki i listki botwinki drobno siekamy. Bazylię (jeśli używamy świeżej) także siekamy. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy do nich dużą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz, wyciskamy czosnek, dodajemy bazylię. Roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy warzywa i rozkruszoną fetę (jeśli z jakiegoś powodu nie dodajemy fety, musimy dodać więcej soli). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, a gdy składniki się połączą od razu przystępujemy do smażenia placków (ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed smażeniem – gdy będzie czekało zbyt długo – warzywa puszczą wodę). Na dużej patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię ok. łyżkę ciasta i rozpłaszczamy tworząc placuszek – smażymy w partiach po 4-5 placków z obu stron na ciemno-złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Do placków podajemy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli.
pyszna wiosenna propozycja w sam raz na szybki obiad po pracy 🙂
Świetny przepis, nie jadłam takich ale już zamierzam niezwłocznie! Zdjęcia pyszne!
Od końca sierpnia jestem mężem. Pojechaliśmy na tydzień do teściowej. Zrobiłem i smakowała 🙂 jak to mówią przez żołądek do serca 🙂 dzieki
Brzmi pysznie, te z cukinii lubię, za botwinką przepadam, więc muszę spróbować 🙂
Mój synek uwielbia placki ziemniaczane i te z dodatkiem cukinii. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo to doskonały sposób na przemycenie warzy do dziecięcego jadłospisu.
Prze-pysz-ne placki!!
Jadłam w zeszłym sezonie i właśnie szykuję się na nie kolejny raz. Syn i Mąż nie wyrażają takiego entuzjazmu, ale jest to pojedyncza sytuacja, kiedy świadomie i z radością robię potrawę tylko dla siebie ❤️
Placki z sosem – REWELACJA!
Dziękuję za przepis
Dziś zrobiłam. Placuszki są przepyszne 🙂
Jeszcze na patelni 🙂
Śliczne! 🙂