Torcik z ganache z białej czekoladyTo dokładnie setny wpis na moim blogu. Odwiedza go codziennie ponad 500 indywidualnych osób, a miesięczne odsłony dochodzą do prawie 30 tysięcy! Biorąc pod uwagę, że blog istnieje od marca – to chyba dość dobry wynik. W każdym bądź razie –  wszystkie wejścia sprawiają mi nieopisaną ogromną radość, a na Wasze komentarze zawsze czekam z utęsknieniem. Jeszcze bardziej cieszy mnie, jak dowiaduję się pocztą pantoflową kto i co z mojego bloga ugotował. Za to wszystko chciałam powiedzieć: dziękuję 🙂

Z tej okazji setnego wpisu coś wyjątkowego – torcik z ganache z białej czekolady. Brzmi niezwykle elegancko, a jest bajecznie prosty i pyszny. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego warto to wykorzystać. Inspiracją był przepis z Angory, ale został przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • biszkopt – proponuję upieczony z tego przepisu, ale w większej formie ok. 26cm
  • 300 g białej czekolady
  • sok z półtorej cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kg truskawek
  • ok. 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie torciku trzeba rozpocząć wcześniej od upieczenia biszkoptu i zagotowania masy. Proponuję biszkopt rzucany, ponieważ jest idealnie równy i niezwykle puszysty (do tego nie robi zakalca). Jako, że ten torcik kroimy tylko na dwa, a nie trzy blaty, zróbmy go w tortownicy ok. 26 cm z normalnej porcji (nie zwiększajmy ilości składników). Gdy biszkopt wstawimy do piekarnika zabieramy się za ganache. Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki kremówki. Czekolady łamiemy na kawałki i dodajemy do śmietany. Włączamy mały ogień i ciągle mieszając, czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Cytrynę rolujemy w dłoniach, przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do powstałego ganache – mieszamy, aż składniki się połączą i zdejmujemy z ognia, do całkowitego ostudzenia. Gdy masa się przestudzi wstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie masę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. W drugim naczyniu ubijamy pozostałe 300 ml śmietanki wraz z łyżką cukru pudru. Przygotowujemy poncz do nasączania tortu: do wysokiej szklanki z lekko ciepłą, przegotowaną wodą wsypujemy cukier i wyciskamy sok z niecałej połówki cytryny. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i czekamy, aż poncz będzie całkowicie zimny.

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy pierwszy i smarujemy połową ganache z białej czekolady. Na nim układamy ściśle ułożone całe truskawki (wyrwanymi szypułkami do dołu). Na truskawki kładziemy ubitą bitą śmietanę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch tortu (jeśli starczy to boki) smarujemy cienko pozostałym ganache. Dekorujemy truskawkami.

Torcik z ganache z białej czekolady

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!