Truskawkowa tarta z mascarpone – doskonała

Tarta truskawkowaPisałam już,  że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierwszy to kruszonka. Drugi to ta tarta. Uwielbiam połączenie owoców z budyniem i śmietaną z mascarpone. W sezonie truskawkowym potrafię robić ją kilka razy. To trwa już kilka lat, a ja i domownicy dalej nie mamy jej dość. Zaletą tego ciasta jest jego prostota. Zrobienie tarty naprawdę nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła (pół kostki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3  łyżeczki miodu
  • truskawki

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Jeśli mamy melakser to wsypujemy do niego mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę – włączamy aż składniki się połączą. Jeśli nie mamy – wyrabiamy je z tych składników ręcznie (nie zajmie nam to długo). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą (streczową) i wkładamy do lodówki na 15 minut (lub zamrażarki na 3-4 minuty – polecam). Następnie wyjmujemy je i wałkujemy przez folię – ciasto nie będzie się wtedy rozpadać – tak, aby miało jednakową grubość i starczyło na pokrycie 23-24 cm formy na tartę. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Nakuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążnik – fasolę, groch, ryż lub kulki ceramiczne (gdy nie mamy żadnego obciążnika dużo bardziej dokładnie ponakuwajmy ciasto widelcem). Wkładamy na 12 minut do piekarnika. Potem zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 8 minut. W czasie gdy tarta się piecze przygotujmy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie ubijmy śmietanę wraz z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Serek mascarpone mieszamy łyżką i dodajemy po łyżce bitej śmietany, aż do połączenia obu. Wstawmy masę do lodówki. Gdy spód do tarty i budyń wystygną, możemy złożyć całość. Tartę smarujemy budyniem tak, aby pokrył cały spód. Na budyniu rozkładamy masę mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i polewamy je cienką strużką miodu. Schładzamy w lodówce.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Truskawkowa tarta z mascarpone – doskonała

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Zdecydowanie doskonała! Ale mi ochoty narobiłaś!!!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Pychota;) Uwielbiam truskawkowe tarty;)

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Zawsze mnie zachwyca połaczenie bieli i czerwieni. Truskawki i mascarpone. Prostota i piękno.
    Pozdrawiam
    Ania

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pysznie i pięknie wygląda, och narobiłaś mi smaku, pewnie też zrobię, ale z malinami, serdecznie pozdrawiam 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Twoja tarta wygląda idealnie. Pyszna i bardzo ładna.
    Pozdrowienia 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Mascarpone jest boski! szkoda, że kaloryczny ;]

  7. Natalia - Poezja Smaku Jotka napisał/a:

    Muszę koniecznie wypróbować!:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    robiłam kiedyś podobną…wspaniała jest

  9. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Boska ta tarta. Pewnie nie można jej się oprzeć 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Francesca napisał/a:

    REWELACYJNA! Zaraz będę ją robić drugi raz:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Takie przysmaki bardzo szybko znikają ze stołu.. moja również ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  12. Natalia - Poezja Smaku moniaaga napisał/a:

    Nie mam talentu kulinarnego i nie jestem mistrzyna kuchni , dlatego wybieram przypisy dokladnie i zrozumiale opisane . Kupilam serek mascarpone i nie za bardzo wiedzialam co z nim zrobic , no i trafilam na ten blog. REWELACJA . Tarta juz gotowa . Na pewno skorzystam z innych przepisow. A tak na marginesie – bohaterka tego bloga przypomina mi troche bohaterke filmu “Julie & Julia “

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dziękuję Moniaaga, mam nadzieję że inne przepisy z bloga również przypadną Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam

  13. Natalia - Poezja Smaku linka napisał/a:

    Czy ciasto wyjmujemy z formy zaraz po wystygnieciu czy dopiero gdy jest gotowe i udekorowane?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Gotowego nie damy rady wyjąć z formy. Gdy spód wystygnie to najlepszy moment -jednak musimy robić to bardzo ostrożnie żeby się nie złamało. Ale ja najczęściej robię całość w formie i w formie kroję na kawałki 🙂

  14. Pingback: Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :) - Strona 5

  15. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    Przepysznie wygląda. Zaczęłam robić. Ale, że jestem bardzo początkującą kucharką niestety zrobiłam błąd podczas przygotowania: śmietana nie była zbyt chłodna i niedokładnie się ubiła, dodałam serek ale masa niestety nie zgęstniała. Czy jest jakiś sposób żeby ją zagęścić i uratować? Robię tartę niespodzainkową na przyjazd męża i załamuję się nad swoim brakiem talentu w kwestiach kulinarnych :(:(:(

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Wstaw do lodówki, a jak się porządnie schłodzi, powinna zgęstnieć – można spróbować wtedy ubić jeszcze raz

  16. Natalia - Poezja Smaku KuchniaNaLuzie napisał/a:

    Znakomicie wygląda Twoja tarta i musi być rzeczywiście smaczna. Jeżeli ktoś szuka wersji light tego przepisu to polecam http://www.kuchnianaluzie.pl/na-slodko/razowa-tarta-z-truskawkami/#more-468

  17. Natalia - Poezja Smaku Zawiedziona napisał/a:

    znakomicie znakomicie….-_-‘ wszystko pieknie ładnie ale warto byłoby napisać wyraźnie, żeby serka mascarpone nie miksować jak poprzednie składniki….ja jako początkująca nie wiedziałam tego i masa wyszła “lejąca”. Taka mała uwaga do przepisu

    • Zawiedziona, jeśli dobrze ubiłaś śmietanę na sztywno to po schłodzeniu w lodówce masa nie powinna być lejąca – potrzymaj ją jeszcze w lodówce i dopiero nałóż na tartę, a będzie dobrze! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Alcia napisał/a:

    Zrobiłam, jest PYSZNA !!! Polecam przepis 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Dałam mniej śmietany, ominęłam warstwę budyniową.
    I upiekłam z wiekszej ilości ciasta w większej formie.
    Pycha!
    Od czerwca do lipca odżywiam się truskawkami 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku rg65 napisał/a:

    Ten blog powinien być absolutnie zabroniony! walczę z nadwagą niemal od urodzenia. Wiem że wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne albo tuczy więc dwa dni temu upiekłam na zachciankę ciasto marchewkowe – poszło jak burza- poza mną w domu jest 4 mężczyzn w różnym wieku, dziś pyszną szarlotkę na biszkopcie ( 3/4 zniknęło na ciepło) a teraz ślinka mi cieknie na myśl o tarcie i w duchu robię przegląd zamrażarki i resztek mrożonych malin. Chyba zaczynam rozumieć moją labradorkę i jej wymowne ślinienie się na moich kolanach jak jem – ona dba o moją mocno zaokrągloną linię i jest w stanie z pełnym poświęceniem wziąć te kalorie na siebie. Nic z tego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)