Najlepsza tradycyjna szarlotkaPyszna, tradycyjna szarlotka jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Podczas jej pieczenia słodko pachnie jabłkami i cynamonem. Ten zapach kojarzy się chyba niemal każdemu z beztroskim dzieciństwem. Koniecznie trzeba posypać ją cukrem pudrem. Jest boska, najlepsza na świecie. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – tak jak lubimy. Ja zawsze podgrzewam szarlotkę przed podaniem – wtedy jest znacznie bardziej aromatyczna. Możemy do niej wykorzystać ubitą pianę z białek lub nie – tak jak lubimy.

Szarlotka tradycyjna – kruche ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (650 g)
  • 6 jajek ekologicznych (lub same żółtka)
  • 400 g zimnego masła (2 kostki)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Szarlotka tradycyjna – farsz jabłkowy:

  • ok. 2 – 2,5 kg kwaśnych jabłek (szara renata, antonówka)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki drobnego cukru (jeśli robimy pianę, dodatkowo nieco ponad 1/2 szklanki)
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej

Mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy wsypujemy na stolnicę i robimy wgłębienie. Do środka dajemy żółtka (białka chowamy do lodówki – możemy ich użyć do czegoś innego lub przygotować szarlotkę z pianką). Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Obie chowamy do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy jabłka, odkrawamy gniazda nasienne i kroimy w około 1 cm kostkę. Do dużego garnka wsypujemy 3 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy. Cukier powinien zacząć się intensywnie gotować. Gdy cały się rozpuści i zacznie być lekko złoty, od razu dodajemy jabłka i cynamon. Delikatnie mieszamy i gotujemy aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C (lub 170°C z termoobiegiem). Dużą, prostokątną blachę ok. 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większe ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blaszki (można też wylepić dno ciastem). Dziurawimy widelcem w wielu miejscach. Podpiekamy spód przez 10-12 minut. Wyjmujemy i posypujemy spód równomiernie bułką lub kaszą. Układamy jabłka. Jeśli chcemy przygotować piankę, to białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec stopniowo, nieco ponad pół szklanki cukru. Ubijamy z cukrem jeszcze przez co najmniej 5 minut. Rozkładamy pianę równomiernie na jabłkach. Wyjmujemy z lodówki mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce. Rozkładamy na białkach (lub jabłkach, jeśli nie robiliśmy pianki). Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsza tradycyjna szarlotka

Wg mnie ta tradycyjna  szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami. A Ty, jak lubisz najbardziej??

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!