Tosty francuskie z czekoladąZnowu śniadanie na słodko (czyli dla mnie te najlepsze). Mój mąż przygotowywał mi tosty francuskie z chałki jako nastolatek – to dlatego mam do nich ogromny sentyment. Sama chałka dzięki moczeniu w mleku jest niesamowicie delikatna, z wierzchu chrupiąca – a w środku czeka nas pyszna, płynna niespodzianka. Raj nie tylko dla dzieci. W roli kucharza oczywiście Marek, ja tylko jadłam i robiłam zdjęcia.

Składniki na śniadanie lub kolację dla 4-ch osób:

  • 1 duża, lekko czerstwa chałka (może być domowa)
  • 3 jajka
  • mleko
  • kilka kostek czekolady deserowej
  • opcjonalnie: ekstrakt lub aromat waniliowy
  • olej do smażenia

Chałkę kroimy na grube, 2-3 cm plastry. W każdym kawałku robimy nacięcie (tam gdzie był spód chałki) i wciskamy do środka pół kostki czekolady. Do jednej miseczki wlewamy mleko, a w drugiej roztrzepujemy widelcem jajka ze szczyptą soli. Jeśli chcemy możemy dodać do miseczki z mlekiem odrobinę ekstraktu lub aromatu waniliowego. Pół centymetrową warstwę oleju rozgrzewamy na patelni. Chałkę obtaczamy w mleku przez chwilkę ją w nim przytrzymując, a następnie obtaczamy w jajku. Wkładamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor.

Tosty francuskie z czekoladą

Najlepiej smakują z gorącym kakaem lub czekoladą do picia.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!