Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bardzo szybko, a z drugiej czasem mam wrażenie, że jestem z Wami od zawsze. Dziś blog kulinarny Poezja Smaku obchodzi swoje drugie urodziny. W tym czasie uzyskał ponad 3,7 mln odsłon, a ja opublikowałam 375 przepisów! Wciąż przygotowując codzienne posiłki myślę o blogu – co posmakowałoby moim czytelnikom, czym ich zaskoczyć? Nie jestem zmęczona, nie mam dość – wciąż chcę przygotowywać nowe dania i robić coraz lepsze zdjęcia, aby pobudzały Wasze apetyty. Blog sprawia mi mnóstwo radości. A to wszystko dzięki Waszym miłym słowom, komentarzom i e-mailom, które mnie napędzają do dalszej pracy. Dziękuję!

Z tej okazji mam dla Was coś prostego, a jednocześnie bardzo pysznego – przepis na tort tiramisu. To jeden z najłatwiejszych tortów śmietanowych. Wersję tortową tiramisu robię bez dodatku surowych żółtek – które jak dla mnie są niezbędne w deserze, za to w torcie, Tort Tiramisuktóry powinien być dość lekki, nie do końca mi pasują. Idealny tort dla wszystkich kawoszy i nie tylko – jego smak jest wyjątkowy i smakuje zazwyczaj wszystkim próbującym.

Biszkopt rzucany:

  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (przesianej)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Krem i nasączenie:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 4-5 łyżek amaretto lub likieru kawowego

Dodatkowo:

  • ciemne kakao do oprószenia
  • podłużne biszkopty (savoiardi) – opcjonalnie

Przygotowujemy biszkopt rzucany (nie wymaga dodatku proszku, rośnie na białkach). Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier. Gdy białka będą lśniące dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać. Zmniejszamy obroty miksera na bardzo wolne i dosypujemy przesiane przez sito mąki (można tez wmieszać mąki delikatnie szpatułką). Przelewamy biszkopt do przygotowanej wcześniej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt się upiecze, szybko wyjmujemy go z piekarnika, upuszczamy z formą na koc lub dywan z wysokości 0,5 m (wyrówna się) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Studzimy w środku, przez ok. 15 minut przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie biszkopt wyjmujemy i gdy całkowicie ostygnie odcinamy nożem boki od tortownicy.

W czasie gdy biszkopt kończy się piec, w dużej misce rozcieramy mascarpone z wanilią za pomocą łyżki lub szpatułki. W drugiej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodajemy partiami ubitą na sztywno kremówkę do serka i mieszamy łyżką (nie mikserem), aż obie masy się połączą. Nakrywamy folią i wstawiamy masę do lodówki. Zaparzamy kawę i dodajemy alkohol. Odstawiamy do ostudzenia.

Tort Tiramisu

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą, rozsmarowujemy warstwę kremu i oprószamy delikatnie kakao (można zastąpić startą czekoladą). Nakładamy następny blat i powtarzamy czynność. Sam wierzch tortu posypujemy kakao. Boki smarujemy resztkami masy. Tort można tak zostawić lub udekorować go podłużnymi biszkoptami. Tort tiramisu powinien się schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych