Tort pijana wiśnia

Tort pijana wiśniaNie będzie dziś tylko słodko, mimo że jest tort. Tort typowa uciecha dla dorosłych 🙂 Bardzo alkoholowy i mocno czekoladowy. Wiśnie z domowej wiśniówki będą do niego jak znalazł. Doskonały na imieniny.

Wiśnie:

  • 2 szklanki wydrążonych wiśni (mogą być mrożone)
  • 1/2 litra mocnego alkoholu
  • 1/4 szklanki cukru

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)

Zaczynamy od przygotowania pijanych wiśni: wiśnie należy zalać 1/2 litra mocnego alkoholu i dodać około 1/4 szklanki cukru – następnie odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie pieczemy ciemny biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu musimy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w dużej tortownicy około 40-50 minut w 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy płaty. Przygotowujemy masę. Gotujemy budynie na zgodnie z przepisem na opakowaniu używając łącznie 3 szklanek mleka. Do gorących wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy co jakiś czas aż wystygnie. Ucieramy masło i margarynę na puszysto wraz z cukrem, a następnie dodajemy małymi porcjami całkowicie wystudzony budyń. Wiśnie odsączamy. Alkoholem z wiśni nasączamy każdy płat ciasta i smarujemy masą.

Polewa:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 czekolada mleczna
  • odrobina mleka

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, mieszamy z wiśniami, a następnie wykładamy na wierzch ciasta.

Tort pijana wiśnia

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Tort pijana wiśnia

  1. Natalia - Poezja Smaku Tomek gotuje napisał/a:

    Czekoladowy tort z wiśniami z wiśniówki musi być boski 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Aaaaaaa, człowiek tu sobie grzecznie siedzi w pracy a tu nagle ogląda coś takiego. Takie pyszności. To męka straszna nie móc nic zrobić i patrzeć na te cudowności wiśniowo czekoladowe.

  3. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    super tort!!! ojj smakowałby mi ;))

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Torcik wspaniały, z wisniowka musi spakować doskonale i pysznie ! Piękny !

  5. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    no takim to można się upić;)

  6. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Kocham takie ciasta:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Cudo. Chcę kawałek!

  8. Natalia - Poezja Smaku mojetworyprzetwory napisał/a:

    Uwielbiam takie konkrety, ale w moim domu musiałabym zjeść go sama… Pyszny!

  9. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Doskonały! Chciałabym kawałeczek! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Inka napisał/a:

    akurat teraz przydałby mi się kieliszek, tzn, talerzyk takiej wiśni pijanej 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    kakaowy biszkopt, budyniowy krem… no czego chcieć więcej?

  12. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Ale bez okazji też jest Idealny ;). Np. tort z okazji piątku :D. Teraz mam na niego straszną ochotę.

  13. Natalia - Poezja Smaku Christopher napisał/a:

    Resztę pozostawię na później.Naprawdę u Ciebie jest smacznie.Super blog.Pozdrawiam Christopher

  14. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Wiśnia i czekolada to jedno z najlepszych połączeń. Tort wygląda fantastycznie:)

  15. Natalia - Poezja Smaku Jolanta napisał/a:

    Przepis bardzo zachęcający – wkrótce upiekę ten tort, już zalałam wiśnie ale potrzebuję drobnej podpowiedzi. Nabywając produkty kupiłam do masy dwa budynie czekoladowe, które już są z cukrem. Uprzejmie proszę o informację, czy gotując te budynie do masy, mam jeszcze dodać 3/4 szklanki cukru, czy też powinnam kupić budynie czekoladowe bez cukru i do nich dodać owe 3/4 szklanki cukru z przepisu,

  16. Natalia - Poezja Smaku Martyna napisał/a:

    Zrobiłam dzisiaj ten tort. Miałam wiśnie po nalewce, dodatkowo wiśniówką namoczyłam biszkopt. Ogólnie rewelacja, wyszło nawet lepiej jak na obrazku 🙂 tylko od siebie dodam, że ja warstwy układałam w tortownicy i wstawiłam do lodówki na okolo 3 godziny (mi masa budyniowa się wylewała, ale po kilku godzinach w lodówce było już super). Może dlatego że mój budyń był przestudzony, ale nie zimny. No cóż 🙂 Dodatkowo kładłam wiśnie razem z masą budyniową 🙂 wyszedł naprawdę mocno alkoholowy tort i o dziwo wcale nie taki słodki 🙂
    Pierwszy raz mi wyszedł taki dobry biszkopt, więc mogę zdecydowanie polecić. Ale wstawiłabym albo na około 10 minut dłużej, albo ciut wyższą temperaturę bo się nie dopiekł 🙂 Ale to może być też kwestia mojego piekarnika 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku jolka napisał/a:

    Na jaką wielkość blachy są podane składniki? z góry dziękuję za odpowiedź:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)