Tort pijana wiśniaNie będzie dziś tylko słodko, mimo że jest tort. Tort typowa uciecha dla dorosłych 🙂 Bardzo alkoholowy i mocno czekoladowy. Wiśnie z domowej wiśniówki będą do niego jak znalazł. Doskonały na imieniny.

Wiśnie:

  • 2 szklanki wydrążonych wiśni (mogą być mrożone)
  • 1/2 litra mocnego alkoholu
  • 1/4 szklanki cukru

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)

Zaczynamy od przygotowania pijanych wiśni: wiśnie należy zalać 1/2 litra mocnego alkoholu i dodać około 1/4 szklanki cukru – następnie odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie pieczemy ciemny biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu musimy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w dużej tortownicy około 40-50 minut w 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy płaty. Przygotowujemy masę. Gotujemy budynie na zgodnie z przepisem na opakowaniu używając łącznie 3 szklanek mleka. Do gorących wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy co jakiś czas aż wystygnie. Ucieramy masło i margarynę na puszysto wraz z cukrem, a następnie dodajemy małymi porcjami całkowicie wystudzony budyń. Wiśnie odsączamy. Alkoholem z wiśni nasączamy każdy płat ciasta i smarujemy masą.

Polewa:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 czekolada mleczna
  • odrobina mleka

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, mieszamy z wiśniami, a następnie wykładamy na wierzch ciasta.

Tort pijana wiśnia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych