Muszę przyznać, że torty to moja słabość. Nigdy ich nie odmawiam i zawsze proszę o dokładkę. Tort orzechowy z orzechów włoskich jest idealnym, tradycyjnym wypiekiem na imieniny. Mało słodki, stonowany i prosty do zrobienia. Do tego dość uniwersalny – powinien smakować wszystkim, bez względu na wiek.

Tort orzechowy - na imieninyBiszkopt orzechowy:

  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich (w młynku do kawy, malakserze)

Masa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nutelli lub domowego kremu czekoladowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Nasączenie:

  • 1 szklanka herbaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)

 

Biszkopt: Dno tortownicy o śr. 26 cm wykładamy krążkiem papieru do pieczenia. Ubijamy pianę z białek wraz ze szczyptą soli na sztywno (po odwróceniu miski, nie mogą wypadać). Do piany stopniowo dodajemy cukier, nie przestając ubijać, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dosypujemy, ciągle miksując. Wyłączamy mikser, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką. Wylewamy do tortownicy i pieczemy biszkopt w 160ºC przez 35-40 minut. Po tym czasie od razu wyjmujemy go, upuszczamy w formie z wysokości ok. 40-50 cm na dywan i wkładamy z powrotem do piekarnika (dzięki temu wyrówna się). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach.

Nasączenie: Przygotowujemy mocną herbatę (możemy lekko posłodzić, ale niekoniecznie), dodajemy sok z cytryny i rum. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa: Gotujemy dwie szklanki mleka, zaś do pozostałej szklanki wsypujemy dwa budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu. Dodajemy kakao, nutellę, cukier, orzechy i miksujemy.

Ostudzony biszkopt przecinamy szerokim nożem dwa razy, aby powstały trzy blaty równej wielkości. Rozprowadzamy powoli i równomiernie (za pomocą łyżki) 1/3 ilości herbaty po pierwszym blacie. Rozsmarowujemy na nim masę mniej więcej takiej grubości, jaką ma blat. Przyciskamy drugim blatem, nasączamy i znów kładziemy warstwę masy. Tak samo postępujemy z ostatnim biszkoptem. Pozostałą masę rozsmarowujemy po bokach tortu za pomocą szerokiego noża. Tort orzechowy ozdabiamy płatkami migdałowymi lub połówkami orzechów. Schładzamy co najmniej dwie godziny w lodówce.

Tort orzechowy - tradycyjny na imieniny

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!