ÁTort makowyZawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chciałam tort makowy. Dziś chciałabym Wam przedstawić wersję makowo-orzechową. Podobny piecze moja ciocia i mam z nim same miłe wspomnienia. Chciałabym też wspomnieć o okazji na którą był pieczony – niespodzianka dla świeżo upieczonego magistra lotnictwa :). To także idealny tort na Święta.

Ciasto makowe:

  • 400 g zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 krople olejku migdałowego
  • 8 dużych jaj
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej + do obsypania tortownicy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min. Zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy na sitku (jeśli mamy niezmielony to za pomocą malaksera lub maszynki do mięsa z drobnym sitkiem mielimy). Żółtka ubijamy z jedną szklanką cukru pudru. Dodajemy do odcedzonego maku i mieszamy. Wsypujemy bułkę, kaszę, olejek i proszek. Mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160ºC z termoobiegiem (lub 170 bez). Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru pudru i stopniowo dodajemy  masy po dwie łyżki, delikatnie mieszając. Tortownicę 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut.

Biszkopt orzechowy:

  • 6 dużych jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze lub kupujemy już zmielone)
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy ok. 4-6 minut, aż cukier się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy powoli olej, a następnie stopniowo, pozostałe suche składniki wymieszane razem. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez grubsze sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC z termoobiegiem (lub 170 bez) przez 35-40 minut. Boków tortownicy nie smarujemy – ja wykładam tylko papierem dno. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.

Masa:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 4,5 szklanki mleka (885 ml)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki nutelli
  • 400 g masła/margaryny (najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 niepełna szklanka zmielonych orzechów włoskich (ja daję ok. 3/4)

Gotujemy 3,5 szklanki mleka, zaś do pozostałej szklanki wsypujemy trzy budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia.  Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Dodajemy pozostałe składniki – cukier puder, nutellę, kakao, a na końcu orzechy. Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się „chwiał”.

Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej trzy godziny.

Tort makowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!