Tort intensywnie czekoladowy. Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro. Czekolady marki Horeca Select, sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom – w sam raz, nie? Można się tłumaczyć: „Zjadłam tylko jedną kostkę!”. Są to jednak kakao i czekolady głównie do zastosowań cukierniczych. Kakao nie jest odtłuszczone jak większość tych, które są dostępne w sklepach – ma ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue itp. Produkty przetestowałam na torcie (kakao ma napis Ideale per Torte – to zobowiązuje). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę za łatwość rozpuszczania się – mimo, że do budyniu i ganache pokroiłam ją na bardzo duże kawałki to rozpuściły się błyskawicznie. Taki kilogram przyjemności kosztuje w Makro ok. 43 zł (czekolada może być biała, mleczna lub ciemna) – za to starczy nam na długi okres czasu – to jak dziesięć małych czekolad. Do tego nie musimy się martwić, że kiepskiej jakości produkt popsuje nam wypiek. Tymczasem powracamy do tortu – tylko dla fanów czekolady. Można się rozpłynąć w błogostanie.
Tort czekoladowy – biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej (285 g) x2
- 1/3 szklanki kakao Horeca Select Amaro (30 g) x2
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia x2
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej x2
- szczypta soli 2x
- 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 2x
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2x
- 1/2 dużej saszetki cukru wanilinowego 2x
- 4 duże jajka x2
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy (125 ml) 2x
- 1/2 szklanki mleka (125 ml) 2x
Tort czekoladowy – krem:
- 300 g czekolady Horeca Select 50% lub 60%
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 2 szklanki śmietany kremówki 30% (500 g)
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (skrobi)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
Tort czekoladowy – ganache:
- 100 g czekolady Horeca Select 50% lub 60%
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 czubata łyżeczka masła
Z przepisu należy upiec dwa takie same biszkopty. Jeśli mamy dwie identyczne tortownice (o śr. 22 cm), możemy zrobić od razu podwójną porcję i upiec placki jednocześnie. Gdy posiadamy tylko jedną tortownicę, przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić kolejny.
Biszkopt czekoladowy: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki kawy i uzupełniamy zimnym mlekiem. W misie miksera masło (koniecznie miękkie) ucieramy na puch z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodajemy 2 łyżki suchych składników. Mieszamy, a gdy składniki się połączą wbijamy jedno jajko. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ponownie 2 łyżki suchych składników, a po wymieszaniu jajko. Postępujemy tak jeszcze dwa razy. Gdy wszystkie jajka będą wmieszane wsypujemy pozostałe suche składniki, mieszamy, zmieniamy obroty miksera na wolne i cienką strużką wlewamy kawę z mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka wlewamy dwie szklanki śmietanki i jedną szklankę mleka. Dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Powoli zagotowujemy. W drugim naczyniu należy krótko zmiksować jajka, żółtka, obie mąki oraz pozostałą szklankę mleka. Miksturę wlewamy na gotującą się śmietanę i energicznie mieszamy, aż zacznie się tworzyć gęsty budyń. Gotujemy ok. 3-5 minut, ciągle mieszając aż zaczną pojawiać się bąbelki. Jeśli robią się grudki to nic nie szkodzi. Po zagotowaniu, gdy budyń będzie gęsty, zdejmujemy z ognia i wrzucamy przygotowaną wcześniej czekoladę. Mieszamy łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Masę można krótko zmiksować mikserem, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Nakrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała wierzchu masy (nie utworzy się kożuch) i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia. Zimną masę dzielimy na pięć części.
Biszkopty, choć wydają się płaskie, dzielimy na trzy części za pomocą ostrego, szerokiego noża (w przeciwieństwie do tradycyjnych biszkoptów to ciasto kroi się bardzo łatwo). Blaty układamy w tortownicy przekładając je masą. Ostatnią częścią masy smarujemy wierzch i boki tortu. Tort schładzamy i przygotowujemy ganache. Kremówkę z łyżeczką masła podgrzewamy, aż będzie niemal wrząca. Czekoladę drobno siekamy. Zalewamy czekoladę gorącą śmietaną, zostawiamy na kilkadziesiąt sekund i mieszamy. Gdy całość będzie jednolita zostawiamy na 15 minut, aż ganache zacznie gęstnięć. Gęstą polewą dekorujemy lekko schłodzony tort. Całość musi spędzić jeszcze co najmniej dwie godziny w lodówce. Tort kroimy na cienkie kawałki (nie jest bardzo słodki, ale sycący).
o rany cudownie wygląda Twój tort!!!
Rewelacyjny torcik 🙂 cały czekoladowy. Mniam 🙂
Wygląda fantastyczne! Dla prawdziwego czekoladoholika 🙂
Pysznie przełożony !
Ojej, taki tort to prawdziwe arcydzieło! Zwłaszcza dla łasuchów takich jak ja 😀
Prawdziwa uczta dla czekoaldocholika 😉
Napracowałaś się przy nim, ale widzę, że było warto!
Tyle poziomów *.*
Lubię taką mocną czekoladowość!
Piękny tort. Przepis zapisuję niedługo rodzinne uroczystości zabłyśnie (jeśli mi się uda) i zdobędzie rzeszę fanów 🙂
Wow ,ale tort,szczęka opada z wrażenia.
Ile słodyczy! Bajeczny tort! <3
taki tort to jest to! uwielbiam tort czekoladowy! twój wygląda obłędnie!
Wow 🙂 Wygląda rewelacyjnie 🙂
najpierw oblizałabym całą czekoladę w tortu:) Twój tort jest doskonały!
Można oddać życie za kawałek takie tortu! Dobrze jest mieć w swojej szafce dobrej jakości czekoladę. Już nie raz zdarzyło się nam, że byłyśmy zmuszone do kupna naszej znienawidzonej marki i wypiek już nie był taki jak powinien być :/ Dlatego na każde święta nasza rodzina już wie, że zamiast wątpliwej jakości czekoladek/bombonierek mają kupić nam gorzką czekoladę naszej ulubionej firmy (mamy już ich duży zapas 🙂
Taki tort wymaga wiele wysiłku ale efekt spektakularny!!! Pysznie wygląda! Marki o ktorej piszesz nie znam niestety.
Ile szczęścia na talerzu ! 😉
Nazwałam go – Imponująca tortowa czekoladowość!
Wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie:)
Tort wygląda wspaniale. Z wielką chęcią bym zjadła kawałeczek 🙂
prawdziwa rozpusta dla czekoladoholików 🙂
Genialny tort dla każdego łasucha czekoladowego. Na pewno zaspokoi pragnienie czekolady każdemu. A oczy można przy okazji nacieszyć takim widokiem. Taki tort to prawdziwa uczta dla żołądka i oczu 🙂
Wspaniały tort! Wygląda bardzo okazale 🙂
pysznie wygląda! kocham czekoladowe torty!
ależ dałaś czadu z tą czekoladą! Mega tort!
To są w zupełności moje smaki, wygląda przepysznie tak że aż ślinka leci !!!!!
Ojapierdziu… zamawiam taki na urodziny! 🙂
Ja się rozpłynęłam! Obłęd! 🙂
Piękny! Taki majestatyczny. Może się odważę i zrobię Młodemu na urodziny 🙂
Wspaniały tort. Te warstwy i…ta czekolada.
Pozdrawiam
Oj wygląda bosko! Na pewno smakuje jeszcze lepiej! Jest cudowny, duży i mocno czekoladowy, pychotka na pewno 🙂