Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylamiTorcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego smak jest wprost cudowny. Zdecydowałam się na wersję karmelową z dodatkiem orzechów włoskich i daktyli. Te dodatki wspaniale współgrają ze słodkością bezowego ciasta. Idealny tort na eleganckie przyjęcie – będzie wykwintnym zwieńczeniem uroczystego obiadu lub kolacji. Podobno przypomina (a nawet przebija) wersję Adama Sowy. Przepis pochodzi stąd od Margarytki, dokonałam jednak drobnych modyfikacji.

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • kakao i cukier puder – do posypania

Zaczynamy od upieczenia bezy. Ja zrobiłam to wieczorem na dzień przed podaniem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy lub miski) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg i obniżyć temp. o 5°C). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego) aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc).

Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy w lodówce.


Tort bezowy Dacquoise z orzechami i daktylami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych