Torcik kawowo-orzechowyW Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu.

Torcik orzechowo-kawowy:

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki cukru pudru

Miękkie masło miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy po jednym jajku (kolejne dodajemy dopiero, gdy wmiksujemy poprzednie). Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a następnie wlewamy kawę. Masa powinna być gęsta. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Torcik kawowo-orzechowy

Torcik kawowo-orzechowy

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!