TatarMyślę, że z tatarem jest podobnie jak z sushi – albo się go nienawidzi albo uwielbia, bo w jednym i drugim przypadku mamy przecież do czynienia z surowym mięsem. Ja zdecydowanie należę do osób kochających tatara – moja mama zawsze świetnie go przyrządzała. Na wielu przyjęciach próbowałam tej potrawy i muszę przyznać, że nie zawsze była dobrze zrobiona – często bywało, że mięso było zbite i niesmaczne. A tatar powinien być przecież delikatny. Najważniejsze to świeżość mięsa – musi być różowe, bez sinych plam – najlepiej złóżmy na nie zamówienie – będziemy mieli pewność, że nie leżało w sklepie parę dni. Poza tym istnieją trzy tajemnicze składniki pomijane przez niektóre gospodynie, a które sprawią, że mięso będzie miało luźną konsystencję i pyszny smak: cukier, woda gazowana i olej.

Składniki:

  • 60 dag polędwicy lub ligawy wołowej
  • pół szklanki zimnej wody gazowanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • dodatki: cebula, ogórki kiszone, grzybki marynowane

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa i skrapiamy sokiem z połowy cytryny (mniejsze ilości możemy posiekać). Wsypujemy cukier, musztardę i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Następnie dość solidnie solimy i pieprzymy. Na końcu wlewamy olej i mieszamy lub wyrabiamy ręką do czasu, aż mięso wchłonie cały olej. Próbujemy, czy nie trzeba dosypać więcej soli lub pieprzu. Do tatara można też dodać surowe żółtko – ale tylko wtedy, gdy mamy „wiejskie” jaja wiadomego pochodzenia. Tatara zazwyczaj podajemy z dodatkami: pokrojoną w kostkę cebulą, ogórkami kiszonymi lub marynowanymi grzybkami czy śliwkami oraz ze świeżym pieczywem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!