Tartaletki z borówkami - kruche babeczkiKruche babeczki z owocami są niezastąpione – szczególnie na przyjęcia. Idealnie sprawdzą się na Dzień Dziecka (który już tuż, tuż!). Tym razem tartaletki są z borówkami – ale mogą być to także truskawki, maliny, jagody, gruszki czy winogrona. Możecie użyć gotowych spodów do kruchych babeczek. Niebo w gębie. Co chwilę korci mnie, aby zjeść jeszcze jedną. Korzystałam z rad Samanthy, aby kruche ciasto piec bez termoobiegu w wysokiej temperaturze.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 kostki zimnego masła (150g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady

Budyń waniliowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii lub kilka kropel aromatu
  • 2 łyżki cukru (zwykłego lub z wanilią)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • owoce: borówki lub inne

Mąkę i cukier mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i posiekane masło. Zagniatamy (gdyby składniki nie chciały się połączyć można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek, muffinek lub tartaletek (ok. 12 sztuk) smarujemy masłem lub olejem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy foremki. Obciążamy je poprzez wyłożenie na tarteletki folii aluminiowej i wsypanie do nich suchej fasoli, ryżu lub specjalnych ceramicznych kulek. Pieczemy w temp. 220°C przez 15 minut, po czym usuwamy obciążenie, zmniejszamy temp. do 200ºC i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy w mikrofalówce. Smarujemy upieczone spody babeczek. Dzięki temu nie namokną. Odstawiamy w chłodne miejsce i szykujemy budyń.

Do rondelka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy lub blendujemy z mąką i żółtkiem. Miksturę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy z ognia. Gdyby zrobiły się grudki ponownie chwilkę miksujemy.

Budyń układamy na tartaletkach wysmarowanych czekoladą. Po wystudzeniu układamy na wierzchu owoce. Tartaletki z borówkami możemy udekorować miętą lub bazylią albo polać strużką miodu – będą pięknie wyglądały.

Tartaletki z borówkami - kruche babeczki

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
284 kcal 2969 kcal
Węglowodany
28 g 289 g
w tym cukry
7 g 69 g
Tłuszcz
16 g 166 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
10 g 105 g
Białko
6 g 59 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 13 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!