Tarta ze szparagamiSzybka i prosta tarta ze szparagami, pomidorami i chrupiącym boczkiem na cieście francuskim. Świetna zarówno na lekki obiad, sytą kolację czy późne śniadanie. Właśnie zaczynamy sezon na szparagi – będą teraz najsmaczniejsze i warto wykorzystać je w kuchni. Tym bardziej, że każde danie w którym je użyjemy zawsze zyskuje na wyglądzie. Szparagi mają to do siebie, że pięknie się prezentują.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (w jednym kawałku)
  • 1 mały pęczek zielonych szparagów
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • ok. 75 g wędzonego boczku (można pominąć lub zastąpić wędliną dojrzewającą)
  • ok. 50 g żółtego sera
  • 2 żółtka ekologicznych jaj
  • 125 ml śmietany 30% (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Zdejmujemy go i osuszamy papierowym ręcznikiem (jeśli używamy wędliny dojrzewającej – np. szynki parmeńskiej czy serrano – rezygnujemy z podsmażania). Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (najlepiej ułamać końcówkę szparaga – sam pęknie w odpowiednim miejscu). Szparagi hartujemy poprzez zalanie wrzątkiem. Zostawiamy je w gorącej wodzie na około pół minuty, a następnie przenosimy do lodowatej wody. Śmietanę należy wymieszać z żółtkami i musztardą. Dodajemy do niej starty na tarce o drobnych oczkach ser. Przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką. Ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego odkrawamy 1/3 na brzegi. Resztę wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy – z odłożonego ciasta wycinamy paseczki, które stworzą ranty. Nakłuwamy spód widelcem. Na tak przygotowany spód wlewamy masę śmietanową. Układamy szparagi. Pomidorki kroimy w plasterki i rozrzucamy po całej tarcie. Na wierzchu rozkładamy podsmażony boczek (lub pokrojoną w plasterki wędlinę dojrzewającą). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 20-30 minut.

Tarta ze szparagami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!