Szybka i prosta tarta ze szparagami, pomidorami i chrupiącym boczkiem na cieście francuskim. Świetna zarówno na lekki obiad, sytą kolację czy późne śniadanie. Właśnie zaczynamy sezon na szparagi – będą teraz najsmaczniejsze i warto wykorzystać je w kuchni. Tym bardziej, że każde danie w którym je użyjemy zawsze zyskuje na wyglądzie. Szparagi mają to do siebie, że pięknie się prezentują.
Składniki:
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (w jednym kawałku)
- 1 mały pęczek zielonych szparagów
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- ok. 75 g wędzonego boczku (można pominąć lub zastąpić wędliną dojrzewającą)
- ok. 50 g żółtego sera
- 2 żółtka ekologicznych jaj
- 125 ml śmietany 30% (1/2 szklanki)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól, świeżo mielony pieprz
Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Zdejmujemy go i osuszamy papierowym ręcznikiem (jeśli używamy wędliny dojrzewającej – np. szynki parmeńskiej czy serrano – rezygnujemy z podsmażania). Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (najlepiej ułamać końcówkę szparaga – sam pęknie w odpowiednim miejscu). Szparagi hartujemy poprzez zalanie wrzątkiem. Zostawiamy je w gorącej wodzie na około pół minuty, a następnie przenosimy do lodowatej wody. Śmietanę należy wymieszać z żółtkami i musztardą. Dodajemy do niej starty na tarce o drobnych oczkach ser. Przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką. Ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego odkrawamy 1/3 na brzegi. Resztę wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy – z odłożonego ciasta wycinamy paseczki, które stworzą ranty. Nakłuwamy spód widelcem. Na tak przygotowany spód wlewamy masę śmietanową. Układamy szparagi. Pomidorki kroimy w plasterki i rozrzucamy po całej tarcie. Na wierzchu rozkładamy podsmażony boczek (lub pokrojoną w plasterki wędlinę dojrzewającą). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 20-30 minut.
Tak ładnie prezentuje się Twoja tarta, że nie sposób oderwać od niej oczu. Takie włoskie kolory. Świetny wybór na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Pysznie wygląda 🙂
Cudowna ta Twoja tarta! Uwielbiam szparagi, koniecznie muszę coś z nich wyczarować 🙂
Piękna. Rozmyślam nad szparagami w tarcie, ale boję się, że będą łykowate… Czy nie będą?
Jeśli nie będą stare i nie zapomnimy o zblanszowaniu to na pewno nie 🙂
Moje oczy widzą prawdziwe pyszności.
O tak! idealne danie! Aż mi ślinka cieknie…
Ale super wygląda. Dodaje do wypróbowania :-):-):-)
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0
Ale super wygląda 🙂 dodaje do wypróbowania 🙂
ta tarta prezentuje się niczym obraz 😉
Też ostatnio robiłam, ale na kruchym cieście – pycha! 🙂
Ostatnio objadamy się szparagami. Skorzystam z pomysłu i przygotuję taką pyszną tartę:)
Cudowna tarta i bardzo apetyczna 🙂
Ależ apetyczna! Moje smaki!
Wygląda obłędnie, aż mi zaburczało w brzuchu.
Wow, wygląda obłędnie – jestem zachwycona 😛
Świetny pomysł na szparagi 🙂
ale slicznie wyglada, tak kolorowo
Tylko powiesić jak obrazek!
klasyka:)
Kwintesencja wiosny! Wygląda obłędnie smacznie 🙂
Już sam jej wygląd przyciąga, o smaku nie wspomnę 🙂
wygląda zbyt dobrze, bym mogła na nią dłużej patrzeć… 🙁
Bosko! 😀
szparagi pięknie się prezentują i pysznie smakują 😀 Tarta super!
Jedzenie może być smakowite lub nie, ale ja powiem, że piękna ta tarta. Szkoda zjeść tak ładnie wygląda:)
U mnie też dziś tarta ze szparagami…
Twoja bardzo smakowicie wygląda…
Piękna 🙂 Robiłam kiedyś podobną i była nieziemsko dobra 🙂
Smakowita. Bardzo lubię takie pyszności. 🙂 Pozdrówki
Wczoraj robiłam też ze szparagami, ale z jajami:-) Wygląda zjawiskowo:-)
Muszę zrobić taką w tym sezonie ;D
szybka i smakowita:d uwielbiam maj za rabarbar i szparagi:D
Tarta idealna! Nic dodać nic ująć!!!!
Oj tak widzę wszędzie jest szparagowo! Musze zakupić chyba szparagi w ilości hurtowej!
Pięknie wygląda a czym można zastąpić szparagi
Można dać np. groszek mrożony
Mam pytanie: czy chodzi o śmietanę czy śmietankę? Bo 30 % to jest śmietanka – słodka, a śmietana co do istoty jest kwaśna.