Tarta z agrestem i bezą to sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami.
Tarta z agrestem i bezą – spód:
- 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 3 żółtka jaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch tarty:
- 300 g – 400 g agrestu
- 2 jajka + 3 białka
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)*
- 1 szklanka cukru
Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak, aby miało średnicę większą niż forma na tartę (najlepiej użyć formy 23-24 cm). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto – wykładamy na wierzch folię aluminiową i wsypujmy suchą fasolę, groch lub ryż. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 12 minut. Potem zdejmujemy obciążanie wraz z folią i pieczemy jeszcze 5 minut. W tym czasie agrest myjemy i pozbawiamy szypułek.
Gdy spód się upiecze, wyjmujemy go i zostawiamy do przestygnięcia. Dwa całe jajka lekko roztrzepujemy z połową szklanki cukru (drugą połowę odkładamy), kremówką, ekstraktem i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu trzy białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą sztywne – powoli dosypujemy odłożony cukier i ubijamy ok. 2- 3 minuty. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy agrest. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch wykładamy łyżeczką ubite białka. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w 170°C (160°C z termoobiegiem). Gdyby beza zbytnio się rumieniła, możemy ją nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce minimum 6h.
* w poprzedniej wersji przepisu były 2 łyżki, ale niektórym z Was masa wychodziła zbyt rzadka po upieczeniu – pamiętajcie, że masa stężeje w lodówce
Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂
Kiedyś upiekłam podobną i okazało się, że ani ja, ani cała moja rodzina nie lubi agrestu;)
Próbowanie składników to podstawa w gotowaniu
Wspaniała ta tarta 🙂 agrest jest wspaniałym owocem 🙂
Wypasiona tarta i w dodatku agrest! Muszę zrobić 🙂
mniami! 🙂 słodko-kwaśne połączenia to moje ulubione 🙂
Kruche ciasta wprost uwielbiam, z bezą i owocami najlepsze 🙂
Zjadłabym chętnie, wygląda pysznie!
ojej ja wieki nie jadłam agrestu
Mój błąd, że dawno nie piekłam ciasta z agrestem. A w ogóle dawno nic nie piekłam. A Twoja tarta mi to uświadomiła. Zrobiłaś w dodatku z moja ulubioną bezą… Ummm, pyszności
Upiekłam własnie tą z przepisu wyszła fantastyczna. Tydzień później następną 😉
Zastanawia mnie, dlaczego przepis na ciasto kruche jest zawsze inny przy Twoich tartach? w tym z białą czekoladą wystarczy 1 jajko a w tym 3 żółtka. Czy ma to duże znaczenie? w smaku a może w kruchości?
Z żółtkami będzie zdecydowanie bardziej kruche 🙂 Niestety czasem nie ma co robić z białkami i wtedy staram się używać całego jajka
A czy nie byłoby milej i bardziej swojsko nazwać tartę – np. ciasto kruche z…?!
Każdy może ją nazywać jak lubi 🙂
Czy mogę użyć agrestu ale takiego z kompotu?
Wspanial tarta tylko masa pod beza jest płynna co Pani robi że jest gęsta? Smak super!!
Moja masa jajeczna też bardzo płynna, ‚pływa’ też po upieczeniu. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i niestety przez tę masę ciasto nie wyszło 🙁
…na potwierdzenie powyższego daję foto.
Bardzo mi przykro, czy po schłodzeniu w lodówce nie zastygła? Koniecznie należy schłodzić po upieczeniu