Na blogu pojawiło się już ponad czterysta wpisów. Z tej okazji mam dla Was wyjątkową tartę. Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką na migdałowym, kruchym cieście. Połączenie niezwykłe, ale bardzo pyszne. Nie jest to ciasto dla początkujących, ponieważ jest z nim trochę roboty, jednak jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem warto się natrudzić. Przyznam, że smak dżemu pomidorowego z którego robi się galaretkę jest dość oryginalny 🙂 Za to krem rabarbarowy razem z migdałowym nadzieniem jest obłędny. Polecam dla odważnych. Przepis oryginalny stąd, tutaj z moimi zmianami.
Dżem pomidorowy (galaretka):
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 200 g cukru (1 szklanka + 3 łyżki)
- 1 torebka herbaty z werbeny lub z mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
Kruche ciasto migdałowe:
- 280 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 130 g masła
- 70 g cukru pudru (0,5 szklanki)
- 30 g zmielonych migdałów (1/3 szklanki)
- 1 duże jajko
Krem migdałowy:
- 50 g zmielonych migdałów (mniej niż pół szklanki)
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 20 g cukru (2 łyżki)
- 1 małe jajko
Krem rabarbarowy:
- 400 g rabarbaru
- 40 g cukru (4 łyżki) + 30 g (3 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dżem pomidorowy: Przecier pomidorowy (passatę) wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i wrzucamy torebkę z herbatą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 minut do zredukowania, przy czym torebkę z herbatą wyjmujemy po 5 minutach gotowania. Gotowy dżem odstawiamy do ostudzenia.
Kruche ciasto migdałowe: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy posiekane na mniejsze części masło. Wygniatamy ciasto palcami, aż masło połączy się z mąką i powstaną okruchy jak na kruszonkę. Wtedy dodajemy roztrzepane jajko i zmielone migdały. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy i chowamy na godzinę do lodówki.
Krem migdałowy: Masło roztrzepujemy trzepaczką z cukrem i mielonymi migdałami. Gdy krem będzie jednolity dodajemy jajko. Ponownie mieszamy.
Krem rabarbarowy: Rabarbar kroimy na mniejsze części. Wsypujemy go do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Dodajemy 1 łyżkę wody i zagotowujemy. Gotujemy, aż cały rabarbar się rozpadnie i nabierze konsystencji dżemu (ok. 10 minut). Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy jajko, 3 łyżki cukru i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i miksujemy.
Złożenie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 23-24 cm – dno i boki do połowy wysokości. Nakłuwamy je widelcem. Kładziemy na nim arkusz papieru i obciążamy ciasto suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut.
Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Nakładamy na ciasto przygotowany wcześniej krem migdałowy, rozsmarowujemy równomiernie i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Upieczony spód wraz z kremem odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, rozsmarowujemy na nim krem rabarbarowy, wyrównujemy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Do dżemu pomidorowego dodajemy sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Podgrzewamy lekko i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostudzi się całkowicie wlewamy dżem na wierzch tarty. Wstawiamy na noc do lodówki. Utworzy się galaretka. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed podaniem, aby było w temperaturze pokojowej.
Tartę przyozdobiłam smażoną w głębokim tłuszczu skórką z pomidora (posypaną cukrem pudrem).
Niezły frik, skosztowałabym 😉 Super pomysł z tą skórką.
Poetyckie połączenie. Muszę się przyznać, że takie połączenie mnie zaintrygowało. Galaretka pomidorowa, ciekawa sprawa. Musze to spróbować, no muszę 🙂
Bardzo ciekawa, smak zaskakujący – pomidor staje się taki…. owocowy 🙂
Takiej tarty jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam. Świetny pomysł, wygląda super, szczególnie ta pomidorowa galaretka : )
Bardzo zaskakujące połączenie!
smakiem, wyglądem, idealnością-pasuje mi bardziej nazwa tort…
Cudowne ciasto! 🙂
Bardzo oryginalny przepis i podoba mi się, choć nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Zapewne wyjątkowo pysznie smakuje. Rewelacja 🙂
Ciekawy pomysł z tą galaretką 🙂
Zaskakujące połączenie:) Wygląda zjawiskowo! Jak znajdę chwilkę to z pewnością wypróbuje przepis:)
Przepis bardzo intrygujący, chętnie spróbowałabym kawałek 🙂
Wow, jaka ona fajna! pięknie się prezentuje. 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
Takiej tarty nie powstydziłby się najlepszy lokal…aż dziw, że odnalazłaś się przy takiej ilości składników : ))
Wcale nie było tego tak dużo. Gorsze jest oczekiwanie – to na ostudzenie, to na zastygnięcie…
Najpierw sobie pomyślałam, że jak pracochłonne, to odpuszczam, ale… korci mnie, bo ciekawa jestem pomidorowej galaretki.
Jest dość kontrowersyjna – albo od razu się ją polubi albo nie 🙂 mi się podobała 🙂
Ciekawa jestem smaku ,bo wygląd powala na kolana .
Jestem pod wrażeniem ! Wspaniała tarta 🙂
Wow! Pięknie wygląda, a smaku to nawet nie mogę sobie wyobrazić 🙂
Wygląda doskonale 🙂 smak tak wykwintny że nawet nie potrafię sobie go wyobrazić!! jestem pod wrażeniem!
idealna!!
Wooooow, takiej tarty to ja jeszcze nie widziałam 🙂 Co za pomysł 🙂
bardzo chętnie wypróbuję akurat mam rabarbar na podwórku
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje? 😀 Bo wygląda świetnie!
Dżem pomidorowy… pomyślałam hmmm Muszę go zrobić, bo pomidory kocham ! Więc jak tylko przyjdzie sezon będę szaleć z nim 🙂
cóż za połączenie?! aż jestem ciekawa!:)
No moje smaki, pomysł i wykonanie genialne. Nic tylko próbować i zajadać się. Ja do tej pory jestem zaskoczona smakiem dżemu z zielonych pomidorów to pewnie i tartę polubię. A dodatkowo Twoja rekomendacja – to juz sukces murowany 🙂
Dżemu z zielonych pomidorów nie znałam 🙂
Prześlicznie wygląda i pewnie genialnie smakuje. Super pomysł! 🙂
Wow, jak genialnie wygląda <3
Wygląda genialnie i pewnie tak smakuje 🙂