Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków.
Tarta limonkowa – spód:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 100 g pokrojonego masła (pół kostki)
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 duże, ekologiczne jajko
- szczypta soli
Tarta limonkowa – nadzienie:
- 1 i 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
- 1/2 szklanki soku z limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk)
- 4 żółtka ekologicznych jajek
- skórka starta z dwóch limonek
- do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru
- do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie – aż otrzymamy jednolitą kulę z ciasta). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia tak, aby było odrobinę większe od formy (pieczemy w formie okrągłej – ok. 23 cm średnicy lub podłużnej ok. 36 x 12 cm).
Piekarnik nagrzewamy do 170°C (180°C z termoobiegiem). Ciastem wykładamy formę do tarty. Nakładamy na wierzch (na dno i boki) papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypujemy obciążenie – suchą fasolę, groch, ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Pieczemy przez 12 minut, po czym zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy przez chwilę żółtka wraz z mlekiem skondensowanym. Dodajemy sok z limonek oraz skórkę otartą z jednej sztuki (skórkę z drugiej limonki zostawiamy do dekoracji) i ubijamy ponownie, aby składniki się połączyły. Masę z żółtek, mleka i limonek wlewamy na przestudzony spód, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem, odłożoną skórką z limonki oraz tartą, gorzką czekoladą.
Wow! Wygląda bosko:-)!!!
Wygląda fantastycznie. Wyobrażam sobie jak smakuje połączenie limonki i ciasta czekoladowego. Doskonały pomysł na świetny deser 🙂
Mniam jakie to musi być pyszne. Uwielbiam takie smaki. Zapisuje sobie przepis i zabieram kawałek tarty. Miłego dzionka 🙂
tarta limonkowa to coś dla mnie 🙂 też robiłam jedną wersję ale trochę inaczej 🙂
Takie połączenie smaków to ja rozumiem. Słodkie i kwaśne, pyszności. Do tego kawa i można oddać się słodkiemu (kwaśnemu?) leniuchowaniu 🙂 Chyba podkradnę przepis, bo ciastka się nie da 😉
Prezentuje się uroczo. 😉 Muszę w końcu zaopatrzyć się w taką prostokątną formę na tartę, bo wypieki w niej wyglądają po prostu świetnie!
Wow, ale ona wygląda. Cudo! <3
Fajny pomysł z tym dodatkiem mleka skondensowanego do masy. Ciekawa jestem smaku, bo wygląda bosko 🙂
Cudo. Zjadłabym kawałek… zrobisz mi? 😉
Już mam długą listę życzeń, które Ci zrobię 🙂
Wygląda wspaniale! Mogę sobie tylko wyobrazić jak niesamowicie smakuje. Nie będę sobie wyobrażać. W weekend piekę!
Genialny tartowy metrowiec ^^
Ta tarta wygląda cudownie. Nie jak tarta, ale jak jakiś wspaniały placuszek. Mniam. Kolor kremu zabójczy. Nie wygląda, ale musi być słodziutka, skoro na skondensowanym mleku. Pychota. Pozdrawiam 🙂
ulala.. ale boskość! Mniaaam.. dla mnie booomba <3
Świetny limonkowy krem, ślinka cieknie do kolan 🙂
Ale pycha ,dla mnie ci ona.
Wygląda obłędnie!
Piękna!
uwielbiam….
przyznaję się bez bicia, że nie jestem fanką cytrusowych wypieków, ale wiem, że jest to ulubiony smak wielu osób, dlatego warto mieć przepis na dobra tartę w zanadrzu! 🙂 no i wygląda pięknie, jak wszystko u Ciebie :-))
Uwielbiam cytrynowe i limonkowe desery, bo nie są przesadnie przesłodzone, więc już pożądam kawałka tej tarty 🙂
Wspaniała tarta! Lubię lekko kwaśne desery 🙂
Uwielbiam cytrynowe smaki 🙂
wspaniale wygląda!!!
wspaniała i wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda obłednie!! Nie wiem czy umiałabym ją zjeść, bo nie potrafię się na nią napatrzeć 😉
Piękna, moje smaki.
A gdzie dostałaś podłużną formę do tarty?
Polowałam na taką z rok, a przypadkiem udało się kupić jakieś dwa tygodnie temu w TKMaxx (za 24,99 zł) 🙂
Bardzo smakowicie się prezentuje…
Muszę wypróbować 🙂
Wspaniała 🙂 I jeszcze ten mały, odkrojony kawałeczek, aż mam ochotę po niego sięgnąć 😀
Przepyszny pomysł na tarty, z chęcią spróbuje 🙂
super połączenie smaków i do tego tak pięknie wygląda 🙂
Jaka piękna ta tarta! Limonkowa, to coś dla mnie 🙂
Jaka piękna tarta! Limonkowa, to coś dla mnie 🙂
Każda tarta jest dla pyszna, ale tarta ze skórką limonki trochę kwaskawa … to jest coś wspaniałego !!!!!
Zainspirowana Twoim przepisem z mlekiem skondensowanym właśnie piekę trochę zmodyfikowaną wersję tej tarty. Zamiast limonki – cytryny, no i do masy dodałam serek mascarpone 250 g. Teraz siedzę i trzymam kciuki, żeby się udało, bo to na taty urodziny:) Twoja tarta cudna, następna będzie bez modyfikacji..