Tarta limonkowaTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków.

Tarta limonkowa – spód:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g pokrojonego masła (pół kostki)
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże, ekologiczne jajko
  • szczypta soli

Tarta limonkowa – nadzienie:

  • 1 i 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
  • 1/2 szklanki soku z limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk)
  • 4 żółtka ekologicznych jajek
  • skórka starta z dwóch limonek
  • do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru
  • do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie – aż otrzymamy jednolitą kulę z ciasta). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia tak, aby było odrobinę większe od formy (pieczemy w formie okrągłej – ok. 23 cm średnicy lub podłużnej ok. 36 x 12 cm).

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (180°C z termoobiegiem). Ciastem wykładamy formę do tarty. Nakładamy na wierzch (na dno i boki) papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypujemy obciążenie – suchą fasolę, groch, ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Pieczemy przez 12 minut, po czym zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce ubijamy przez chwilę żółtka wraz z mlekiem skondensowanym. Dodajemy sok z limonek oraz skórkę otartą z jednej sztuki (skórkę z drugiej limonki zostawiamy do dekoracji) i ubijamy ponownie, aby składniki się połączyły. Masę z żółtek, mleka i limonek wlewamy na przestudzony spód, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem, odłożoną skórką z limonki oraz tartą, gorzką czekoladą.

Tarta limonkowa

Tarta limonkowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!