Tarta kokosowa bez pieczeniaTarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. To deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko kilka składników.

Spód do tarty:

  • 200 g pełnoziarnistych lub maślanych ciasteczek typu digestive, holenderskie, krakuski
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: dżem malinowy

W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy pokrojone masło, krem i mieszamy ponownie. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Sposób 1: Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna tzw. ubicie na 3/4), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i mieszamy szpatułką. Sposób 2 /mniejsze ryzyko zważenia masy: Połowę śmietanki podgrzewamy (ale nie do zagotowania) i zalewamy posiekaną drobno czekoladę. Czekamy chwilę i mieszamy, aż całą czekolada się rozpuści. Dodajemy drugą połowę śmietanki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 6h. Potem krótko ubijamy do zgęstnienia.

Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy szpatułką. Jeśli używamy dżemu malinowego – smarujemy nim spód. Potem rozsmarowujemy masę kokosową. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem, pralinkami rafaello lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Tarta kokosowa bez pieczenia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!