Tarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. To deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko kilka składników.
Spód do tarty:
- 200 g pełnoziarnistych lub maślanych ciasteczek typu digestive, holenderskie, krakuski
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
- 50 g wiórków kokosowych
Masa kokosowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- opcjonalnie: dżem malinowy
W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy pokrojone masło, krem i mieszamy ponownie. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Sposób 1: Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna tzw. ubicie na 3/4), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i mieszamy szpatułką. Sposób 2 /mniejsze ryzyko zważenia masy: Połowę śmietanki podgrzewamy (ale nie do zagotowania) i zalewamy posiekaną drobno czekoladę. Czekamy chwilę i mieszamy, aż całą czekolada się rozpuści. Dodajemy drugą połowę śmietanki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 6h. Potem krótko ubijamy do zgęstnienia.
Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy szpatułką. Jeśli używamy dżemu malinowego – smarujemy nim spód. Potem rozsmarowujemy masę kokosową. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem, pralinkami rafaello lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna) Są też takie fajne garnki do gotowania mleka, do których przez dziurkę w ściance wlewa się wodę – też nadają się świetnie do rozpuszczania/podgrzewania różnych smakołyków bez przypalenia 🙂
A tarta wygląda świetnie. Jak udało Ci się wyjąć ją z formy bez pokruszenia?
Niestety nie mam takiego garnka, ale jak ktoś posiada to fajny pomysł 🙂
Moja forma ma wyjmowane dno i nie było problemu z wyjęciem tarty – jest dość zwarta
Oooo coś dla moich kokosowych fanów:))
U nas w domu jest pół na pół jesli chodzi i kokosowe preferencje. Dla mnie Twoja tarta jest fantastyczna:-)
rewelacyjnie wygląda
Bardzo fajny pomysł – bez pieczenia, proste i smaczne ciasto 🙂 jednym słowem kokosowa rozkosz 🙂
Można kawałeczek, uwielbiam kokos.
Zapisuję przepis do wypróbowania:)
Tarta bez pieczenia?! Dla mnie bomba:)
Wygląda perfekcyjnie!
Uwielbiam wiórki kokosowe 😉 A tarta wygląda świetnie 🙂
Pięknie wygląda i na pewno niesamowicie smakuje. Uwielbiam kokos, więc muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Ojjjjjej, boska jest ta tarta Natalio 🙂
Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Absolutnie genialna! 🙂
Nie ja, ja tylko lekko zmodyfikowałam przepis Oli 😉
Wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę…
I tu moje pytanie. Czekoladę ostudzoną? Czy jeszcze gorącą?
Najlepiej ostudzoną, choć… Biała czekolada rozpuszcza się bardzo szybko – nie powinna być bardzo gorąca (tylko lekko ciepła). Wlewana bardzo cienkim strumykiem będzie szybko stygła i można ją od razu powoli wlewać (jednocześnie musimy miksować). Jeśli natomiast wlejemy całą, ciepłą czekoladę szybko na raz – masa może się zwarzyć.
Mocno kokosowa… mmm dla mnie brzmi to jak bajka 🙂 uwielbiam kokosowe smaki;)
Cudownie wygląda! Kocham kokosowe 🙂
Przepiękna… I na pewno pyszna, już sobie wyobrażam 🙂
Wypieki kokosowe to z pewnością moje smaki:))
Twoje wypieki zawsze mnie zachwycają! Imponująca tarta! 🙂
Uwielbiam takie kokosowe, kremowe słodkości <3
wygląda pięknie i smacznie 🙂
zachwyciłaś mnie.. zachwyciłaś mnie totalnie! Nie wiem nawet co powiedzieć.. Boska, cudowna? Zbyt proste.. 🙁
Podziwiałam ją u Oli i u Ciebie podziwiam 🙂 nie wiem dlaczego jeszcze jej nie zrobiłam!
boska!:) uwielbiam kokos:) kiedyś robiłam podobny krem, ale bez białej czekolady a na wierzch polewa z mlecznej czekolady:)
Wow ale ona się prezentuje 😀 Porwałabym taki kawałek bez namysłu ;D
Idealna dla mnie! Kokos… <3 Pięknie prezentuje się! Tak biało, lekko…. zjadłabym 🙂
Pyszności!! Już drukuję przepis!
Wygląda [pięknie 🙂 I zjadłabym chyba pół na raz, bo do kokosu nie trzeba mnie długo namawiać! 🙂
Pieknie sie prezentuje 🙂 cudenko 🙂
Rewelacyjna 🙂 Uwielbiam ciasta z kokosem, to też by mi smakowało!
Wszystko co kokosowe biorę w ciemno bo uwielbiam! Tarta wygląda bosko 🙂
P.S. U mnie też kokosowe smaki 🙂
Super, bardzo się cieszę, że skusiłaś się na tartę bo jest naprawdę świetna 😀 A twoja prezentuje się wspaniale!
Bardzo mi się podoba tarta i jest ślicznie ozdobiona. Na pewno wykorzystam „na dzikich polach”. Nadchodzi czas kiedy spędzamy tam soboty i niedziele, a piekarnika tam brak. Super zapisuję.
Piękna i pyszna! Poproszę kawałek 🙂
Wygląda obłędnie! Dla mnie dwa kawałki to za mało 🙂
Wyborne smaki, przepyszna tarta i wspaniałe loki kokosowe 🙂
Wygląda wspaniale, mega oryginalny pomysł 🙂
Wyglada wspaniale, lecz smakuje bardzo źle, jest strasznie mdła, nie da się jeść tej tarty. Nie polecam.
Jest słodka, lecz czy mdła to już chyba kwestia smaku. Mało słodkie, lekko słonawe ciastka pełnoziarniste równoważą jej słodycz. Przykro mi, ze nie smakowała.
Nie zrozumialam poczatku przepisu: ….”rozkruszamy ciasteczka wraz z wiorkami” ile mam tych wiorek wsypac do ciasteczek? Czy worki tylko do masy? Prosze o odpowiedz, chce dzis zrobic, wyglada pysznie
Masz w liście składników, ile idzie do spodu, a ile do masy
Rzeczywiscie, dziekuje, nie doczytalam
Proszę mi powiedzieć, czy można tę tartę wykonać w foremce silikonowej?
Jak najbardziej można, choć nie ukrywam, że może być trudno ją wyjąć 🙂
Dzień dobry, mam pytanie. Mieszkam w małej miejscowości i jak poprosiłam w sklepie o herbatniki pełnoziarniste to dostałam „zwykłe” bo tylko takie mamy” – czy mogą być zwykle herbatniki??
Mogą być – choć tarta z nimi będzie wydawała się słodsza. Wszystko zależy od naszego gustu
Spróbuje w takim razie 🙂 A czy na wierzch moznaby wylac roztopiona mleczna czekolade czy to zly pomysl? tak na wzór batona bounty
Można – ja wolałabym gorzką czekoladę, ale jeśli lubicie słodkie wypieki to jak najbardziej może być mleczna. Warto rozpuścić ją z łyżką masła – nie będzie wtedy taka matowa i łatwiej będzie kroić ciasto
Dziękuje! Jutro zabiorę się za tarte 🙂 dam znac jak poszlo 🙂
waham się wlasnie jeszcze co do tej czekolady która wybrać, czy gorzka czy mleczna, bo za gorzka nie przepadam i boje się ze zepsuje smak wiec chyba zdecyduje się na mleczna 🙂
Może moje ciastka były cięższe 🙁 Obniżę ich wagę w przepisie
Robię tarta już 3 raz, niestety masa zawsze mi waży ale nie mamam pojęcia dlaczego i jak to uratować
Hej, zrobiłam tarte wczoraj i krem mi się zwarzył w. mnie sa 2 opcje albo przebiłam śmietanę albo zbyt cieplłą czekolada. Dzisiaj zrobiłam krem raz jeszcze i wyszło! nie ubiłam smietany zbyt mocno, dopiero po dołączeniu czekolady ubiłam mocniej. Co prawda jak wsypałam wiorki to zmieniła się konsystencja ale to normalne – chyba…
Zobaczymy czy jutro będzie zjadliwa.
Zrobiłam tartę według przepisu. Spód bardzo kruchy, nie chce się ładnie zlepiać czy jak kto woli łączyć. Krem pyszny ale następnym razem mocniej zmiksuje albo dodam odrobinę śnieżki aby była sztywniejsza.